AIK klart för final

Vesterlund och Edgren klev fram

SPORTBLADET

AIK är klart för SM-final. Hela 2 909 personer såg Conny Vesterlund och Patrik Edgren kliva fram och avgöra den fjärde semifinalen mot Storvreta.

– Klart det känns bra att vi är i final. Men vi är inte nöjda, säger AIK:s tränare Johan Nilsson till sportbladet.se.

AIK har lärt sig en läxa. Förra året blev det en tung förlust i slutsekunderna av SM-finalen mot Balrog. Därför är semifinalsegern mot Storvreta, 3-1 i matcher, bara ett delmål.

– Vi ska självklart suga på den här karamellen ikväll (läs: igår) men jag tror vi var mer nöjda inför förra årets final, säger Johan Nilsson.

Spelare som Patrik Edgren, åter i förstakedjan istället för Per Svensson som bara lirade powerpaly, och Conny Vesterlund tog sitt ansvar när AIK behövde det som bäst.

Det är en slutsats man kan dra efter 5-2-segern i Fyrishov igår.

–  Ja, de klev verkligen fram och visade vägen. Samtidigt gjorde andrafemman ett fantastiskt jobb med allt sitt slit, säger Nilsson som bara avlastade med tredjeformationen när det behövdes.

Specialare

Det var Conny Vesterlund som öppnade målskyttet.

Efter mycket Hawaii inledningsvis stod han plötsligt fri vid ena stolpen efter nio minuter. Där slog han enkelt men resolut in Peter Fischerströms passning från andra kanten.

– En liten specialare. Jag brukar vänta där på bortre stolpen. Äntligen fick jag passningen, berättar Conny Vesterlund.

Det var när Storvreta öste på framåt i den andra perioden som matchen avgjordes. Men till AIK:s fördel. Hemmalaget hade precis kvitterat genom ett mäktigt dragskott centralt i banan av Erik Svensson och gick för ledning.

AIK slog om blixtsnabbt. Mitt under pressen och två gånger om dessutom.

Det var Patrik Edgren, totalt nio mål på de fyra semifinalmatcherna, som med två liknande soloprestationer gav gnaget det där ack så viktiga övertaget.

Först hittade hans passning mot Conny Vesterlund målet via ett försvarsben. Sedan drog han från en central position ut mot vänsterkanten och höll i, höll i och höll i bollen.

Kenneth stod pall

Innan han till sist lättade den över Johan Olsson till 3-1.

Storvretamålvakt var bra men den här gången överglänstes han av AIK:s Kenneth Lundqvist som höll pall när Storvreta tryckte på som bäst.

Att AIK hade 3-1 efter två perioder var främst hans förtjänst.

–  Det gäller att få utdelning. Vi hade en bra period där men det är mycket tillfälligheter också. Vi drar en del i deras täck och alla chanser är inte så öppna, säger Storvretas tränare Joakim Nordström.

– Andra var ingen bra period från vår sida. Vi ska vara mycket glada att vi hade en tvåmålsledning där. Det blev bättre i tredje, menar Conny Vesterlund.

Helt riktigt. Efter 22 sekunder av tredje punkterade Conny själv matchen genom att trycka in sin egen retur till 4-1. På volley igen, upp i nättaket, nära mål.

Chansen skapades från högerkanten.

– Ett rent turmål. Men väldigt skönt att göra, säger Vesterlund.

Storvreta ville verkligen mycket, satsade framåt men fick inte till det.

– Johannes formation har producerat väldigt mycket. När de inte gjorde det den här gången så fick vi problem, säger Jocke Nordström som länge gick på tre kedjor men ruskade om rejält och slängde in folk mot slutet.

”Vi är starkare”

Det hjälpte inte. Varsitt mål på slutet innebär att Storvreta för andra året i följd är utslagna i semifinal.

– Jag kan aldrig vara nöjd när vi inte vinner. Jag vill alltid vinna, säger Nordström.

Conny Vesterlund sammanfattar semifinalvinsten så här:

– Vi är ett starkare lag än Storvreta. Ett tyngre lag. Jag menar vi har bara förlorat tre matcher på hela säsongen så det skulle mycket till för att vi skulle förlora två raka matcher nu. Jag var ganska säker på seger, säger han.

I SM-finalen i Globen den 16 april väntar antingen Warberg eller Dalen.

Sebastian Nurmi