”Jag kände direkt att det var en smäll som tog”

Bara på sportbladet.se: Niklas Jihde skriver krönikor om innebandy

SPORTBLADET

”Smack”, sa det. Jag kände direkt att det här var en smäll som verkligen tog.

Otroligt vad mycket man hinner tänka på några få sekunder.

Jag hann se den mäktiga Globen, där innebandyns SM och VM final ska avgöras, blir mindre och mindre.

Jag såg alla dessa mil man sprungit de senaste månaderna, till vilken nytta?

När jag låg där, på Botkyrkahallens blåa golv och kände att ett ben stack upp i min högra axel blev jag rädd, inte av smärtan utan av alla drömmar som jag såg flyga förbi mig.

Okej, skador hör till vardagen för elitidrottare, men det känns så främmande för en själv. Man hör om andra som åker på tunga skador och missar viktiga matcher, men det händer ju aldrig mig!

Nu hade det hänt. Efter endast tre matcher i min nya klubb AIK så var det bara att lyftas in i ambulansen och höra läkarens hårda dom på 10-veckors frånvaro från världens roligaste idrott, innebandy.

Den intressantaste innebandysäsongen någonsin, med den vassaste elitserien och hemma-VM i Globen har rivstartat och man kommer att få sitta vid sidan om och bara se på.

Men det kunde ha varit värre.

Tänk om skadan kommit i januari istället, då hade man missat de avgörande matcherna, de matcherna man verkligen lever för. Så okej, det är slutgnällt från min sida bara att gå till gymmet och köra igång försäsong nummer två, redan i november.

Min kärlek för innebandy blir alltid större när man inte får utöva den. Det brukar vara så på sommaren också när man kör sina ”grispass” för att vara maximalt förberedd på en ny tuff säsong, det är då man vill spela de viktiga matcherna och få avgöra med en läcker strut.

Det är kanske tur att man har den lågan i sig, fast man börja bli en veteran, det är den som driver en att kriga på i alla lägen när det är som tyngst.

Det var väl den lågan som drev ner mig på gymmet bara dagar efter operationen.

Elitserien i innebandy är alltså igång och lagen som tippades att springa hem serien är inte så självklara där uppe i toppen som de flesta trodde. Lagen är nu så pass bra både tekniskt och taktiskt att inga matcher är självklara längre.

Alla kör så hårt det går för oss innebandyspelare, som har ett civilt arbete med 40-timmar i veckan, vilket gör att kvaliteten på elitserien är grymmare än grymmast.

Men visst kommer det tillslut stå mellan de lag som på pappret ska vara där framme och lukta på guldet.

Lagen är:

AIK

Storvreta

Pixbo/Wallenstam

Warberg

Jönköping

Och ja, det är den ordningen jag ser lagen fram mot våren. Vi i AIK har väl inte startat upp i Chelsea-tempo precis. Men det känns rätt lugnt ändå, när det smäller kommer vi att vara redo. Det kommer att bli väldigt ovisst denna säsong vilka lag som kommer att nå Globen (förutom vi i AIK då!)

Jag är helt säker på att alla dessa fem lag hade vunnit guld förra säsongen med trupperna de förfogar över nu.

På lördag är det dags för en match som jag verkligen hade älskat att få medverka i, innebandyn intar Scandinavium i Göteborg.

Lagen som möts är mitt gamla gäng, Pixbo/Wallenstam och mitt nya lag AIK. I Båset hos rävarna från Göteborg står min bästa kompis, Magnus Augustsson, och som högerback står min storebror, Johan, redo för en batalj utöver det vanliga.

Detta är en match som jag lovar att alla sportfånar hade älskat att se, det är en match mellan så mycket innebandykunnande och så mycket vilja att det kommer att bubbla över. Jag rekommendera er som aldrig sett en hel innebandymatch att titta på denna tv-sända match för det kommer att bli innebandygodis.

Titta gärna lite extra på Sveriges just nu två bästa spelare, Pixbos Anders Hellgård och AIK: s Per Svensson, två lirare som har allt en bra spelare ska ha:

teknik

styrka

vinnarskalle

spelsinne

Visst är det alltid tråkigt att själv inte kunna spela, men denna match är jag faktiskt även glad för att bara få sitta och titta på. Mitt tips är att Vi i AIK vinner med 7-5.

Finland slog oss i även i den senaste landskampen. Aj, aj, aj - nu har våran värsta rival vunnit de tre senaste mötena mot världens bästa landslag, det svenska.

Är vi oroliga?

Nej, inte så farligt.

När det är dags att teka igång VM-finalen i Globen i maj, så vet vi att finnarna blir mentalt svaga, som vanligt. Det är ingen tillfällighet att det är Sverige som är obesegrade i innebandy-VM och har fem raka guld. Men det blir den tuffaste VM-turneringen någonsin, helt klart.

Var i veckan iväg och såg min första elitseriematch i hockey på väldig länge. Fy fan vad trist det var! Matchen jag såg slutade 2-1. Att det blev tre mål var nästan i överkant för det haglade inte direkt målchanser.

Kombinationer och läckra dragningar var lika sällsynt som jultomten utan skägg! Förstår inte riktigt hur det går runt med alla dessa matcher som erbjuds till hockeypubliken.

Det som slår en är vilket läge vi i innebandyn har att istället. En innebandymatch bjuder oftast på just det hockey saknar: dragningar, kombinationer, snabba spelvändningar och artister.

En nyckelroll för att det ska bli så har våra domare som måste se till att innebandyn förblir ”lirarnas sport”.

Niklas Jihde ([email protected])