Den mesiga elitserien

Det är ett hån mot oss spelare att bara få lira 22 omgångar

SPORTBLADET

Den ljuva månaden maj hade precis inletts och det första man tänkte på var inte innebandy direkt.

Ändå stod man där med sina joggingskor, redo för sitt första pass på den nya säsongen, och väntade spänt på att träffa sina lagkamrater.

Det man dock inte lika spänt väntade på var de kommande fem månaderna med konstant springande och styrkelyftande, allt för att vara redo för elitseriepremiären.

Det är en sjukt lång och seg försäsong, men vad tränar vi för?

22 omgångar i grundserien!

Det behöver man inte köra igång fem månader tidigare för att orka med.

Innebandyn tog ett gigantiskt felsteg när vi gick ner från 30 matcher till dagens 22. Det var helt rätt att man bantade elitserien från 16 lag till nuvarande tolv lag, men det är ett stort hån mot oss elitspelare att vi bara får spela 22 ynka matcher.

Jag tycker självklart inte vi ska spela 50 sega omgångar, som hockeyns elitserie. Men som det är nu flyger serien förbi lika som snabbt som alla Porschar körde om min lilla Smartcar nere i Schweiz.

Orsaken till de få matcherna är att svensk-elitinnebandy är rädda för att publiken ska svika. Det jag är rädd för är att de aldrig få en chans att hitta oss.

Vi är en relativt ung sport med en ny publik och nya fans. Vi krigar för att få folk till våra matcher och för att de ska trivas på våra arrangemang. När de väl har hittat oss kan det dröja upp till tre veckor innan nästa hemmamatch, hur ska man komma ihåg det?

Mitt förslag är enkelt: Följ hockeyns förslag med derbygrupper. Låt Pixbo möta Warberg, AIK-Storvreta och Dalen-Falun, som exempel, någon gång extra.

Publiken skulle gilla det, vi spelare skulle gilla det och förhoppningsvis även media.

Satt på läktaren i fredags och bevittnade en ruskig första period mellan mitt AIK och serieledarna, Jönköping. Det var inte spelet som var det ruskiga, utan de stenhårda och fula situationerna. Det var krig. Tänkte på alla de som alltid hånar en att man spelar innebandy och att det är en ”mjukis-sport”. Välkomna till en elitseriearena och gör en ny bedömning. Spelet har blivit hårt och ibland har det en tendens att bli för hårt.

Nu blev denna match bättre och vi fick även se läcker innebandy och ett Jönköping som fortfarande är obesegrade. AIK åkte sedan upp till Umeå och besegrade Dalen, den segern behövde vi verkligen för att hänga med lagen i toppen. Jönköping, Storvreta och Pixbo är för dagsläget de hetaste lagen i elitserien.

På söndagskvällen befann jag mig i Täljehallen för att se min bror och hans Pixbo möta Södertälje. Matchstart: 19.00. Ibland undrar man om lagen vill ha publik till sina matcher. För vem vill ta med sig barnen sent en söndagskväll för att se på innebandy? Inte heller bortalagets spelare var helt nöjda med tiden. Efter segern med 10-4 för Pixbo, var det bara att hoppa in i bussen och bege sig mot Göteborg. Hemma runt fyra snåret för att sedan upp och jobba på morgonen. Skön start på veckan! Tackar vet jag ligan i Schweiz. Där gnällde spelarna när det var dags för den längsta bortamatchen två timmar bort?.

Glädjande publiksnitt i elitserien efter åtta omgångar: 1 130. Riktigt bra!

På tal om ligan i Schweiz: Där spelar man 23 omgångar...

Min axel börjar vakna till. Var i veckan med och körde världens äldsta innebandyövning: hörnet. Har nog aldrig utfört denna övning med ett sådant leende! Men det är lång rehab kvar?

Varför klagar folk alltid på dessa galor år efter år men ändå, likt förbannat, så sitter man och ser på dem! Märkligt. Men visst har jag sett bättre galor än fotbollsgalan.

Varför finns det inte en Niklas Wikegård inom innebandyn?!

Bättre expert har aldrig funnits inom tv. Hans sätt att förklara och bedöma hockeyn är fenomenal, ren underhållning att titta på!

Niklas Jihde ([email protected])