OS-baksmälla för innebandyn

Publiken sviker i slutspelet – och jag vet varför...

SPORTBLADET

Slutspelet är igång, en fest som varar fram till finalerna i Globen den 8 april.

Men än så länge har endast feststämningen infunnit sig hos oss spelare.

Publiken har drabbats av OS-baksmälla.

Innebandyn satte ett nytt snyggt publikrekord under grundserien med ett snitt på 1060 innebandyfrälsta själar per match.

När seriens fyra främsta lag spelade sina första hemmamatcher i kvartsfinalerna så noterades följande siffror:

Storvreta: 1386 åskådare. (Snitt i serien: 1 583)

Warberg: 896 åskådare. (Snitt i serien: 1076)

Jönköping: 424 åskådare. (Snitt i serien: 1 188)

Pixbo: 354 åskådare. (Snitt i serien: 1 473)

De fyra svaga siffrorna ger ett snitt på 765 åskådare – och då snackar vi ändå slutspelsmatcher, matcher som gäller allt.

Bedrövligt är ordet.

Anledningarna kan ju vara att topplagens hemmapublik räknar med promenadsegrar i kvarten och att de sluter upp när det börjar gälla i semifinalspelet. Min analys är dock klar – framgångarna i OS är orsaken. Vi har blivit sönderbombade med idrott i rutan, i radio och i tidningar. Det har varit så mycket jubel, tårar och osannolika händelser att även en idrottsnörd fått nog för ett tag. Verkligheten har hunnit ikapp och det har blivit dags att fokusera på annat än idrott för ett kort tag. En baksmälla brukar smyga förbi rätt snabbt – så snart kör nog festen igång även på läktaren i innebandyhallarna.

Som spelare är väl inte publiksiffror det allra viktigaste nu när det är slutspel som gäller.

Det är en underbar känsla att känna fjärilarna flyga runt i magen, för nervös är jag trots att det passerat ett gäng slutspel under karriärens gång. Det är också härligt att se de andra ”gubbarnas” blickar inför en slutspelsmatch, det finns en vilja och en längtan som inte går att plocka fram i en ”vanlig” grundspelsmatch.

Det är inte att ljuga att säga att det är för den här tiden som jag lägger ner en ofantlig massa tid på min sport. Det är nästan två år sedan jag senast spelade en slutspelsmatch i Sverige. Då blev det guld med Pixbo efter en lätt seger över Warberg på ”Hovet” i Stockholm.

Nu var det dags igen, Storvreta på bortaplan. Det blev en typisk slutspelsmatch – svänger fram och tillbaka och avgörs dramatiskt. Den här gången blev det straffar som avgjorde till vår fördel. Det var en härlig känsla att få ta hem den första segern på bortaplan - och på det vis vi gjorde det. Nu är straffar såklart ett litet lotteri, men det sätter dock en stor prägel på kvartsfinalserien att gå segrande ur en sådan strid. I ett slutspel är det också helt avgörande att få in ett par spelare ”in the zone”, alltså spelare som producera på topp och gör de viktiga målen när de behövs.

I AIK klev veteranen, trollkarlen från Botkyrka, Christian Hellström fram och stänkte in två mål och placerade även säkert in sin straff. Även Conny Vesterlund, med sina två mål, och målvakten Kenneth Lundkvist, steg fram när det som bäst behövdes. För egen del vill inte bollen rulla in för tillfället, många bra chanser men inget mål denna gång. Fast vid en seger spelar det såklart ingen roll, men jag hoppas det ”normala” flytet snart infinner sig. I Storvreta var det artisten Mika Kohonen som visade vägen med sina fyra poäng. Stort av Kohonen att bära sin nya klubb ensam på axlarna.

Storvreta–AIK 0–1 i matcher.

Serievinnarna Pixbo/Wallenstam hade inga som helst problem att vinna sin första match mot debuterande slutspelslaget Helsingborg. Pixbo vann med solklara 7-3, trots skador och sjukdomar på flera viktiga spelare. Den här matchserien kommer göteborgarna att hoppa hem, inte på ett ben, men dock enkelt med 3-0 i matcher. Helsingborg fick slita hela vägen för att nå slutspelet och det medför säkert en mättnad hos spelarna. Mattias Axelsson och Peder Bodén var de spelare som visade vägen i match 1 för Pixbo, det står dock en rad heta spelare att ta över den rollen till nästa match. De två faldiga svenska mästarna, Pixbo, är slutspelets klara favoriter.

Pixbo/Wallenstam–Helsingborg 1–0 i matcher.

De regerande mästarna, Warberg, hade inte heller de några större problem att utnyttja sin hemmaplansfördel och skjuta 1–0 i matchserien mot Falun. Måste erkänna att jag blivit imponerad av årets Warberg. Tyckte inte de var särkskilt imponerade förra säsongen, trots SM-guldet. De visar en bredd i laget med flera spelare som kan kliva fram. Magnus Svensson, Holmer, Hallbäck, Canerstam och Eskelinen kommer att se till att Faluns första slutspel inte blir så trevligt.

Warberg–Falun 1–0 i matcher.

Kvartsfinalserien mellan Jönköping och Dalen kommer att bli en rysare i fem akter. Jönköping höll sin serve, trots flera breakchanser för gästerna, och vann med 4-2. Elitseriens skyttekung Andreas Carlbom måste hålla bössan i liv även nu när det gäller, mållös i första match. En som inte blev mållös var Jönköpings landslagsforward Andreas Hedlund, som pangade in både 3-2 och 4-2 för smålänningarna. Jönköping vinner med 3-2 i matcher.

Jönköping–Dalen 1–0 i matcher.

Hur som helst: Nu är vi igång!

Niklas Jihde ([email protected])