”Det är underbart att släcka gulddrömmen för 23 spelare...”

Niklas Jihde: Slutspel handlar om känslor

SPORTBLADET

Det är onekligen svårt att beskriva den känslan som infinner sig när ens lag går segrande ur en slutspelsstrid.

Kort och gott känns det helt underbart – men ändå ganska så tomt.

Jag är ingen elak människa, men det jag känner glädje över är att ha släckt gulddrömmarna för 23 spelare, som svettats från maj fram till nu, i det andra laget.

Märkligt? Ja!

Det är så det fungerar i ett slutspel – att krossa drömmar och förhoppningar för de andra lagen. Det jag och mina lagkompisar strävar efter är att bli bäst i Sverige, men lika mycket att inget av de andra lagen ska få den äran. Det var så jag kände när vi äntligen vann SM-guld med Pixbo 2002. I sju år hade jag gått och längtat efter att få slänga på en guldhatt på huvudet och uppleva känslan att vara bäst. När väl hatten satt på huvudet var känslan inte så stor, mer mäktigt var det att alla de övriga lagen och deras spelare blickade avundsjukt mot oss på tronen. Tror det är så de flesta idrottsmän/kvinnor känner.

De vill inte låta någon annan få chansen att känna hur det känns att vara bäst, därför ångar man på säsong efter säsong.

Nu är det dock en oerhört lång väg kvar till hyllan där årets guldhattar ligger och väntar. Vi går in i semifinalspelet helt utan krav på oss, vi har redan gjort mer än vad alla experter hade trott. Fyra lag återstår – Sveriges fyra starkaste och bästa lag. När det väl kommer till semifinal brukar det vara väldigt ovisst, tipsen brukar pendlar fram och tillbaka beroende på vilken innebandyexpert (och det finns det många här i landet!) du frågar.

Under ”The Golden Season” står det dock klart att det är lagen från västkusten, Pixbo och Warberg, som är lika klara favoriter som Carola är i Schlagerfinalen.

Slutspelskänslan har infunnit sig efter den lite tröga starten. 2 200 personer fyllde Solnahallen till sista plats när vi skickade Storvreta på semester, efter en svängig match som slutade 9-7. Alltid roligt att spela mot Uppsala-laget, det blir oftast roligt spel. Reflektionen efter dessa matcher är dock hur otroligt snällt det var på planen. Okej, Sportbladet skrev om ”överfallet” i match tre, då min granne Pelle Svensson satte in en tackling på världens bästa spelare, Mika Kohonen.

Tacklingen var väl onödig men den var långt ifrån hård och finländaren kunde lämna arenan med ett jublande leende. Pelle fick sin avstängning, helt okej, och efter det var allt glömt. Den här lilla incidenten är det stora som hänt under innebandyns slutspel. Jag är en av de som förespråkar glamour och lir istället för gruff och bråk, men var är munhuggningen och de tuffa duellerna? Såg ni när HV:s Jens Karlsson rök ihop med Moras Ross Lupaschuk, i korridoren efter perioden?! Rubriker i massor och en injektion som gör den matchserien otroligt infekterad och väldigt intressant att följa. Slutspel ska vara känslor.

Självklart tar jag avstånd från de spelare som går över gränsen och börjar slåss. Men helt klart är att slutspel inte vinns av ett fåtal spelare – utan av ett helt lag. Den uppståndelsen som den lilla innebandy-incideten gav, gjorde att AIK noterade ett nytt fint publikrekord i våran hemmaarena på 2 203 personer.

Det är rätt roligt att skrälla när man vet hur gärna vissa TV-experter och Internet-krönikörer vill ha ut ens lag! Men de får vänta ett tag till?

Starkt av seriesegrarna Pixbo och Europacupmästarna Warberg att städa av sina kvartsfinaler i tre raka matcher. Båda lagen har en bra blandning av gamla rävar och unga hungriga spelare.

I Pixbo imponerar Hellgård, Axelsson och Bodén medan det är Eskelinen, Emanuelsson, Hallbäck och Canerstam som dragit det tunga lasset hos de regerande mästarna.

Pixbo/Wallenstam har nu bollen och kommer att välja motståndare till sin semifinal. Valet står mellan oss i AIK eller Jönköping/Dalen. För vår del spelar det ingen roll – vi har inte besegrat vare sig Pixbo eller Warberg den här säsongen.

Men ett slutspel är ett slutspel – vi är i alla fall redo för nya skrällar?

Niklas Jihde ([email protected])