Vilket Jihdder

Brödrakampen där allting står på spel

SPORTBLADET

Segerfesten i kväll har familjen Jihde redan bokat in.

Frågan är bara vem som blir kvällens guldhjälte – AIK:s Niklas eller Pixbos Johan.

– Vi får hoppas att brorsan inte är långsint, han ska vara bestman på mitt bröllop, säger Niklas Jihde.

Foto: CASPER HEDBERG
GULD I BLICK Familjen Jihde kommer i kväll att få fira ett SM-guld i innebandy. Frågan är bara vem i familjen som får jubla mest. Niklas AIK ställs mot Johans Pixbo i ett fullsatt Globen.

Det är bäddat för den ultimata brödrakampen när SM-finalen i innebandy avgörs i dag i Globen.

På ena planhalvan: AIK med hemvändaren Niklas Jihde, 29, i spetsen. På den andra: Pixbo Wallenstam och storebror Johan Jihde, 31.

– Det är klart att det ger en extra krydda att möta brorsan i en sån här match. Den förlorar man inte så gärna, säger Johan.

Till saken hör dessutom att Niklas Jihde spelade i brorsans Pixbo Wallenstam i åtta år. Två gånger har han varit med och vunnit SM-guld med klubben. När han efter två år i Schweiz flyttade hem i höstas valde han till mångas förvåning hårdsatsande AIK framför Pixbo. Men banden till Göteborgsklubben är fortfarande starka.

– Jag spelade där i flera år och har många av mina bästa kompisar där, så visst är det lite speciellt. Jag är till och med gudfar till tränaren Magnus Augustssons dotter, säger Niklas Jihde.

Fixade biljetter till familjen

I Globen kommer familj, släkt och vänner att finnas samlade för att följa dramat, bland annat äldsta brorsan Jihde, Peter, sportjournalist och programledare på SVT. Niklas Jihde såg till att fixa biljetter åt alla – på AIK:s sektion förstås.

– Det blir en hel del som kommer faktiskt. Familjen är ju de enda som har vågat boka in segerfesten, säger Niklas.

Hur är det med deras sympatier?

– Peter lyckas vara jäkligt neutral faktiskt. Mamma däremot tror jag håller lite på Johan eftersom han inte har vunnit något SM-guld. Det är ju så med föräldrar.

En helt ny situation är det inte för bröderna att mötas i en tävlingsmatch. I slutet på januari möttes de båda i en seriematch i Solnahallen. Då slutade det med storvinst för Pixbo, 8–3.

Den som förlorar dagens match lär bli påmind om det ett bra tag framöver.

– Det här kan komma att påverka en hel del framöver. Jag ska gifta mig i augusti och Johan ska vara bestman och anordna min svensexa. Hoppas han inte är långsint

Janna Roosch Haraldsson