Iksu svenska mästarinnor

Josefina Eiremo avgjorde med två minuter kvar

Foto: Marcus Eriksson/Bildbyrån
SPORTBLADET

Svenska mästare i innebandy. Med hjälp av två fotbollsprofiler.

Bakom Iksus 6–4 mot Rönnby i finalen stod tränaren Curt Söderström och forwarden Josefina Eiremo, som båda bytt sport.

Curt Söderström ser tagen och nästan förvånad ut när han efter medaljutdelning och guldfirande ska försöka förklara vad Umeålaget åstadkommit.

– Jag är alldeles matt. Jag har hållit på med innebandy i två år och vunnit två SM och Europacupen en gång, säger Söderström, med 30 år bakom sig som fotbollstränare.

Även guldhjälten Josefina Eiremo har hämtats från den sporten. Denna säsong är hennes första på den här nivån, vilket alltså resulterat direkt.

Mot Rönnby i finalen visade hon åter vad hon betyder för sitt lag och stod för två mål i finalen i Globen.

Guldroll för Eiremo

Eiremos 5–4-mål med två minuter kvar av matchen blev helt avgörande sedan Rönnby kommit tillbaka och vänt 2–3 till 4–3 och ett litet grepp om sitt första guld i sin första final.

Men den svängiga matchen hade ännu ett nervkittlande avsnitt och där var det Eiremo som spelade huvudrollen. Guldrollen.

– Jag är alldeles rörd, säger hon med gråtsprängda ögon när TT träffar hennes utanför omklädningsrummet efter matchen.

– Det blev bara en stor bubbla av glädje, säger hon och försöker sätta ord på det avgörande målet och den glädje hon utlyste i den halvfyllda hallen.

Coach Curt var mest nöjd att hon överhuvudtaget fanns med i laget.

– Ja, det är fantastiskt att man kan få henne att satsa på det här i stället för fotbollen, att lämna division två, säger Söderström.

Guldsmaken har gett mersmak för Josefina som spänt inväntande sin första guldbankett.

– Jag känner att jag utvecklats sedan jag satsat mer på det här. Jag har väl alltid haft den här spelstilen och det finns ju en del likheter med fotbollen, säger Eiremo och tar djupledsspelet som exempel.

Ingen tredje skräll

Karolina Widar i förlorarna Rönnby kunde inte känna samma glädje. En tredje skräll i årets SM-slutspel lyckades de inte med. Trots att Widar tillsammans med anfallskompisen Sara Stålberg tillhörde topparna i matchen räckte de inte längre än 4–3-ledningen.

– Det svängde hela tiden, konstaterar stjärnan.

Hennes coach, Örjan Lindberg, tog själv på sig mycket av skulden för förlusten.

– Jag gör väl kanske mitt största coachmisstag i karriären efter 4–3 när jag inte coachar aktivt och inte pushar tjejerna tillräckligt. Det lag som vågar mest i det läget vinner och vi gör några för många individuella misstag, suckar en grymt besviken Rönnbytränare.

TT