AIK svenska mästare

Målvakten Kenneth Lundkvist matchhjälte i Globen

SPORTBLADET

AIK är svenska mästare i innebandy. Laget som med stor möda tog sig till SM-slutspelet fick revansch för fjolårets finalförlust när man i Globen slog Pixbo med 6-2.

Målvakten Kenneth Lundkvist började darrigt men i slutet var det han som räddade Solnalaget.

– Helt obeskrivligt, sa Lundkvist till SVT efter segern.

Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Lundkvist gjorde den ena makalösa räddningen efter den andra mot frustrerade Pixbospelare.

Annat såg det ut i början då Lundkvist inte övertygade och såg halvskadad ut. Peder Bodéns 1-0 till Pixbo var frukten av en slapphänt retur från Lundkvist.

Repliken kom dock omgående då Christian Hellström snyggt tryckte upp kvitteringen bara 17 sekunder efter 1-0.

Lundkvist tveksam

Första perioden var annars tillknäppt och präglad av få målchanser och den andra var inte mycket bättre.

Ett mål blev det dock då Conny Vesterlund fann läget bakom mål som, åtminstone i hockey, kallas Gretzky-position. Vesterlund väntade och väntade och hittade till slut Gustaf Eriksson som drog in 1-2 framför mål.

Pixbo fick sitt kvitteringsläge i slutet av perioden när Patrik Edgren utvisades men istället var det AIK:s Niklas Jihde som fick den bästa chansen när han fri med Joakim Ågren inte lyckades överlista Pixbomålvakten.

Direkt i den tredje perioden slog istället Mr. AIK, Patrik Edgren, till på en frislagsretur från Peter Fisherström till 1-3. När AIK sedan fick chans till spel i numerärt överläge fanns läge att avgöra. Istället var det Pixbos tur att skapa och den här gången blev det mål.

...men spottade upp sig

Petteri Loukkanen knackade in en backhand med ryggen mot mål. Kenneth Lundkvist var på bollen men kunde inte förhindra göteborgarnas reducering. Men då svarade AIK – och visst var det i numerärt underläge.

Fixstjärnan Niklas Jihde kontrade in 2-4 med dryga sex minuter kvar att spela. Sen tog Lundkvist allt och Peter Fischerström slog in 2-5 och Henrik Lorendal 2-6 i tom bur.

AIK är svenska mästare.

– Det här hjärtat i laget som gör det, sa en glad Niklas Jihde.

Daniel Lagerqvist