Innebandy v/s fotboll

Niklas Jihde sätter tv-betyg på ”sin” sport – och kung fotboll

SPORTBLADET

En långvarig feber gjorde det omöjligt för mig att spela den heta seriefinalen mellan AIK och Warberg i chokladfabriken Cloetta Center.

Som tur var sändes matchen direkt i TV.

Efter att ha spanat in miljoner fotbollsmatcher (kan vara febern som gör att jag överdriver!) hela veckan – allt från superheta Champions League till iskalla Women’s Cup-mötet mellan norska Kolbotn och Umeå – var det skönt att få lite variation i utbudet.

När jag låg där nerbäddad med en kall handduk över pannan för att beskåda seriefinalen slog det mig: Shit, den här sporten är ju minst lika bra TV-mässigt som de två miljoner fotbollsmatcher jag plågat mig igenom (kan vara febern igen...).

OK, jag är ju inte så ruskigt objektiv i bedömningen, men ändå.

Spelet var oerhört sevärt. TV-fotograferna har lärt sig spelet, vilket medför att det går lätt att följa med från TV-soffan. Det fanns även en kamp och dramatik som verkligen höll mig i järngrepp. Ni som läser mina krönikor vet att jag brukar vara ganska negativ till det som presteras i elitserien. Men i lördags drabbades jag av ett riktigt ”halleluja-moment” – innebandyn lever och den gör det som en underhållande TV-sport.

Tog mig friheten att leka TV-recensent – här har ni kampen mellan fotboll och innebandy som TV-sporter.

Intensitet:

Ganska så klar seger för den unga sporten innebandy. Visst blir en kamp mellan Barcelona och Chelsea het, men jag kan utan problem sova bort tjugo minuter av de flesta fotbollsmatcher utan att missa något väsentligt. Under en innebandymatch hinner jag inte ens kolla något annat resultat på text-tv.

Betyg:

Innebandy:

Fotboll:

Engagemang:

Trots seriefinal och match i stor arena så mosar naturligtvis fotbollen lilla innebandyn. Framförallt allsvenskans avslutning gör ju att man förstår att fotbollen är guds gåva till den idrottsintresserade människan (dock inte bilderna från kylslagna Norge och Women’s Cup!).

Betyg:

Innebandy:

Fotboll:

Artister:

Okej, ibland fastnar man framför ”dumburken” endast för att Zlatan finns med på planen – men vad bjuder dessa stora stjärnor egentligen på? Lampard, Marta, och Ronaldinho levererade alla avtryck på min näthinna, men jag vill se mer. I innebandyn finns det fortfarande mer utrymme för glamour, vilket Mikael Karlsson med sina Gretzky-passningar och Warbergs skyttekung, Mikael Holmer, visade prov på.

Betyg:

Innebandy:

Fotboll:

Expertkommentatorer:

I fotbollens värld haglar det av kompetenta och skickliga expertkommentatorer. Naturligtvis oerhört tufft för den lilla TV-sporten innebandyns experter att stå emot Pelle Blohm, Magnus Hedman, Tommy Svensson och de övriga fotbollsexperterna. Den tidigare förbundskaptenen Peter Kokocha gör det dock bra medan studioexperten Birgitte Lersbryggen mest ser plågad ut över att tvingas svara på frågor som ställs och ska besvaras av henne. Hon var fantastiskt på planen men utanför den räcker det tyvärr inte till.

Betyg:

Innebandy:

Fotboll:

Underhållning:

När båda lagen bjuder upp till dans så är det kul att följa en innebandymatch, tyvärr så händer det allt för sällan och då blir det tuggummi av det hela. Fotbollen däremot trollbinder allt som oftast sin publik trots utebliven underhållning. Detta beror naturligtvis på att resultatet påverkar och engagerar så många. En seger = underhållningen för lagets supportrar.

Betyg:

Innebandy:

Fotboll:

Totalt

Innebandy: 16

Fotboll: 20

Men TV-underhållningen som jag såg i lördags gör mig dock förhoppningsfull inför framtiden (när detta skrivs är jag helt feberfri). Vi kommer såklart inte slå oss in på TV-toppen, men ett kylslaget möte mellan två damlag i Women’s Cup konkurrera vi definitivt ut.

Niklas Jihde ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM