Storvretas galna skräll

Joel Kanebjörk gjorde 9–8 mot AIK i sudden death i första SM-semifinalen

Foto: TV4 SPORT
SPORTBLADET

Det var en galen match i Solnahallen. Storvreta tog ledningen med 6–2. AIK hämtade igen och tog i sin tur ledningen med 8–7 genom Kim Nilsson. Men Mika Kohonen ordnade sudden death – och där blev Joel Kanebjörk stor matchvinnare när han satte 9–8.

– Känns kanon, nu har vi stort självförtroende inför fortsättningen, säger Storvretas Joel Kanebjörk i TV4 Sport.

Storvreta var till en början fullständigt överlägset AIK – och tio minuter in i andra perioden ledde Uppsalalaget med 6–2. Mot självaste AIK; de färska Europacupmästarna som deltagit i fyra av de fem senaste SM-finalerna.

AIK var favorittippat

Men det vände och med bara minuter kvar att spela av matchen tog AIK ledningen med 8–7 genom Kim Nilsson. Bakom vändningen låg till stor del Niklas Jihde, som gjorde tre mål och assisterade till ett, och Karl-Johan Nilsson som spelade fram till tre mål och gjorde ett. Men med drygt två minuter kvar kvitterade Mika Kohonen med sitt fjärde mål till 8–8 – och sudden death väntade.

Stenberg assisterade

Där var Storvreta det hungrigare laget och Joel Kanebjörk kunde sätta 9–8 efter sju minuter, framspelad av Henrik Stenberg.

– Känns som att vi har gjort det där hundratals gånger, säger en glad Kanebjörk i TV4 Sport.

Retur väntar på fredag

AIK hade mycket boll och satsade på snabba avslut. Laget vann skotten med 37–22 inför 1089 åskådare i Solnahallen. Match två spelas i Uppsala, Fyrishovhallen, på fredag. Matchserien spelas i bäst av fem matcher, vid behov. I den andra SM-semifinalen möts Warberg och Balrog.

FAKTA

Två nykomlingar i SSL nästa säsong

Innebandyns superliga får två nykomlingar nästa säsong: Tyresö/Trollbäcken och Sirius.

Tyresö var klart för uppflyttning redan före söndagens sista omgång i kvalserien, och målskillnad fick avgöra om Sirius eller Mullsjö skulle göra stockholmarna sällskap. Det blev Sirius, som slog Växjö på bortaplan med 5–3. Därmed behövde Mullsjö vinna mot Tyresö med nio mål, men kom trots hård forcering inte längre än seger med sex mål, 8–3. Därmed blir Mullsjö degraderade redan efter första året i högsta serien.