Frias efter regelkaos

Förbundet kan inte straffa stjärnorna

Foto: Daniel Nilsson
Helsingborgs Alexander Nede ramlar över sargen under en match.
SPORTBLADET

Mikael Karlsson fick 21 matchers avstängning men Daniel Dalbjer och Alexander Nede går fria för samma förseelse.

– Vi kan inte straffa dem, säger Svenska innebandyförbundets tävlingschef Anwar Samuelsson.

Sommaren 2007 stängdes Mikael Karlsson av i 21 matcher efter att ha spelat för Balrog i en uppvisningsturnering trots att han stod under kontrakt med AIK. Helsingborgs Alexander Nede och Täbys Daniel Dalbjer riskerade samma straff efter att ha spelat en turnering i Kanada i våras. Men ett regelkaos hindrar Svenska innebandyförbundet (SIBF) från att straffa stjärnorna.

– SIBF kan inte utdöma något straff. Vi har inte full makt att bestämma här utan frågan är vilka turneringar som är sanktionerade av vilka förbund och vems regelverk som gäller. Hade det varit en svensk turnering hade det inte varit någon skillnad i sakfrågan mot Mikael Karlssons fall, säger Anwar Samuelsson.

Kräver nya regler

Förbundet har nu skickat en skrivelse till det Internationella förbundet om ber där dem att se över vilket regelverk som ska gälla vid internationella turneringar. Men inte heller de kan straffa spelarna som nu går helt fria.

– Det är egentligen bara upp till dem att bestämma hur det ska se ut i framtiden. De kan bara klargöra saken så att det så småningom kan mynna ut i ett nytt reglemente. Jag vill se nya regler. Finns det luckor så kommer det alltid att finnas människor som utnyttjar dem