Mannen bakom värvningskuppen

"Jag är inte oskyldig"

SPORTBLADET

Mikael Karlsson är mitt uppe i ett infekterat kontraktsbråk med sin nuvarande klubb Balrog och kommer inte att spela kvällens premiär mot AIK.

Men det finns en tredje part i affären som hittills har duckat för medialjuset.

Gamla Haninge-profilen Kenta Sjögren är mannen bakom den fräcka värvningskuppen.

– Det är ingen slump det här och jag ska inte säga att jag är oskyldig, säger Sjögren till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån
Mikael Karlsson.

Mikael Karlsson anklagar Balrog för att ha förfalskat hans kontrakt och hotar med en polisanmälan. Men det finns en tredje part i fallet. Kenta Sjögren, som numera driver en satsning för att ta Hammarby innebandy till Superligan, är mannen som drog igång hela härvan.

– Jag hade ett möte med Micke i Södertälje och frågade om han var intresserad av att spela för Hammarby. Men han sa att division två var för lågt och att han hade flera år kvar i eliten. Jag bad då om att få se hans kontrakt för att se vad han var värd. Han undrade varför och jag sa att ”jag kanske kan ge dig så sjukt mycket pengar att du inte kan säga nej”.

”Jag såg min chans”

Mikael Karlsson tar då kontrakt med Balrog och ber att få se en kopia på sitt kontrakt. Karlsson hävdar att klubben visar ett kontrakt som han inte skrivit på samtidigt som Balrogs version är att han skrivit på det nya avtalet med sänkt lön mot att klubben betalar hans hyra.

– Det är då det rullar igång. Men jag ska inte säga att jag är oskyldig, varför ska jag ljuga? Men de begår ett enkelt fel och då växer det. Hade de bara visat Micke ett kontrakt han känt igen så hade frågan varit utagerad. Jag ger mig inte in i omöjliga situationer men nu såg jag min chans.

”Det är inte Zlatan”

Följande veckor intensifieras kontakten mellan Karlsson och Sjögren. Kenta hjälper Micke att koppla in advokater och skickar iväg stjärnan på solsemester. Han ordnar också körkort, lägenhet och jobb åt Karlsson mot att han lovar att spela för Hammarby.

– Han har varit utan jobb sedan november och skapat sig en ohållbar tillvaro där han lånat pengar till höger och vänster. Jag sa varför inte ta ett par år med mig och få ordning på ditt liv igen?

– Det är inte Zlatan det här. Det är innebandy. Mickes kontrakt med Balrog skulle vara värt 80 000 sista året. Då kan du ju nästan själv strunta i att betala någon pensionsfond och hålla en världsstjärna vid liv istället.

Thomas Bodström inkopplad

Mikael Karlsson har nu anmält situationen till skiljenämnden som ska avgöra om hans kontrakt är giltigt. Samtidigt har Balrog skickat en skrivelse till Hammarbys huvudstyrelse där man ifrågasätter Kenta Sjögens värvningsmetoder. Klubben har också kopplat in statsrådet och advokaten Thomas Bodström för att lösa frågan.

– Jag känner honom sedan tidigare så det var naturligt att fråga, säger sportchefen Thony Andersson.

Samtidigt har kontakten klubbarna emellan intensifierats och en lösning ser nu ut att vara nära.

– De verkar som de har hittat originalkontraktet nu, efter så lång tid. De har skickat det till Thomas Bodström i fredags och Micke och hans advokat ska träffa Bodström och titta på det nu, säger Kenta Sjögren.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

Maj

Hammarby vill värva Karlsson men får blankt nej av Balrog. 2007 skrevs ett fyraårskontrakt som, enligt Balrog, förlängdes med ett år 2008 och därmed går ut 2012. Det nya kontraktet ska ha inneburit att lönen sänktes med två tredjedelar, men att klubben stod för Karlssons hyra.

Juni

Karlsson hävdar att det nya kontraktet är falskt och kopplar, med hjälp av Kenta Sjögren, in advokaten Fredrik Zettergren för att få bryta med Balrog. Sjögren lovar stjärnan bostad, körkort och jobb om han spelar för Hammarby.

Juli

Balrog kopplar in Thomas Bodström som ombud.

Augusti

Karlsson tränar och spelar träningsmatch med Hammarby trots att han är Balrogs spelare.

September

Bodström skickar skrivelser till Karlsson och Zettergren, som den sjunde september väljer att ta fallet till skiljenämnden. Balrog tar fram originalavtalet och bestämmer möte med Mikael Karlsson.