Poängdrottningen ska sänka Rönnby

SPORTBLADET

Trollspöet är tillbaka och Iksu kan pusta ut. På fredagen fick poängdrottningen Victoria Wikström – 25 poäng på åtta slutspelsmatcher – tillbaka sin borttappade klubba.

– Ja, nu går hon in och avgör, säger lagkamraten Anna Wijk inför lördagens SM-final mot Rönnby.

Segerrusiga Iksu-spelare kastade klubborna i skyn och firade segern i den femte och avgörande semifinalen mot Endre. Men när de skulle samlas ihop igen var Wikströms poängstav borta.

– Vi fick ett samtal från Endre i går och deras juniorer brukar plocka med sig klubborna efter matchen, så de hade råkat få med sig min klubba, säger Wikström.

Lördagens finalmoståndare i Rönnby höll kanske tummarna för att Wikströms makalösa poängfrekvens därför skulle komma av sig. Så blir det inte. Åtminstone inte på grund av en försvunnen klubba.

– Den kommer till Globen på fredag, sade de. Jag är bara glad att den kommer tillbaka. Det är alltid skönt att spela med den klubban man brukar spela med. Men i det stora hela gör det nog ingen större skillnad egentligen.

"SM-guld det största"

Iksu och Rönnby möttes i två raka SM-finaler 2006 och 2007. Iksu, som också var i final 2005 och 2008, vann den första, Rönnby den andra. Många i de båda lagen vet således vad en SM-final handlar om. Men i Iksu är det minst lika mycket det unga, orutinerade gardet som varit framstående under säsongen. Poängdrottningen Victoria Wikström, 22, årets center Anna Wijk, 18, och Emelie Wibron, 18, har samtliga slagit igenom ordentligt i år, både i Iksu och i A-landslaget.

– Jag skulle först och främst etablera mig och ta lite större plats i Iksu. Och sen att jag slog mig in i landslaget, det trodde jag verkligen inte inför säsongen, säger Wijk som med 19 poäng skuggar Wikström i slutspelsstatistiken.

Wikström, Wijk, Wibron, samtliga kan de säkra en trippel på lördag. De har redan vunnit Europacupen med Iksu och var dessutom med och tog VM-guld för Sverige i december.

– En trippel vore inte helt fel. Men SM-guld känns som det största man kan vinna, det är den jämnaste striden lagmässigt. VM-guld, där är det kanske en större bedrift att ta sig in i truppen än att vinna själva guldet, säger Wikström.

Lasse Mannheimer, TT

ARTIKELN HANDLAR OM