”De dömer mig för tidningsartikeln”

Stängs av en månad för uttalanden i Sportbladet

SPORTBLADET

Faluns Andreas Johansson stängs av i över en månad för en tackling på AIK:s Kristoffer Kranberg i årets kvartsfinalspel.

Men enligt Johansson beror bestraffningen på uttalanden han gjort i en artikel i Sportbladet.

– Domarkontrollanten som anmäler mig hänvisar till artikeln och säger att jag sagt att jag velat skada honom. Det ville jag inte, säger Johansson.

Andreas Johansson dömdes till ett så kallat ”matchstraff 1” efter en ful tackling på AIK:s Kristoffer Kranberg under den tredje SM-kvartsfinalen och riskerade därmed ingen avstängning. Men dagen efter anmäldes 31-åringen av domarkontrollanten Klas Leidö som följde matchen från läktaren.

I sin anmälan hänvisar kontrollanten till Johanssons uttalanden i en intervju med Sportbladet som publicerades efter matchen. Artikeln fanns även med i AIK:s anmälan och citeras i Disciplingruppens dom.

– Han hänvisar till det ni skrivit i tidningen och säger att jag sagt att jag velat skada honom. Så sa jag inte. Jag sa att jag försökte gå in så hårt som möjligt men det gör jag i varje närkamp. Sedan blev det uppmålat så men det är jävligt konstigt att jag ska straffas för det. Jag blir nästan förbannad. Jag fattar inte vad det är som händer i den här sporten.

”Bedömer utifrån filmsekvensen”

Johansson valde sedan att inte komma med något uttalande när förbundet ville ha hans syn på incidenten med hänvisning till att allt syns på filmsekvensen som följde med anmälan. Trots det hänvisar Disciplingruppen till han "varit likgiltig för huruvida hans agerande skulle leda till en skada eller ej på motspelaren". En bedömning som delvis bygger på kontrollanten Klas Leidös anmälan.

– Vi bedömer utifrån filmsekvensen och det framgår även av Leidös uppfattning. Han har lämnat de uppgifterna och Johansson har lämnat Leidös uppgifter oemotsagda. Leidö gör den bedömningen att han agerat på det sättet, säger gruppens vice ordförande Magnus Lindberg.

Hur ser du på att hans uppfattning kan bygga på en tidningsartikel?

– Om det är så får du fråga Leidö om. Men vi bedömer framförallt utifrån filmsekvensen som finns. Leidös ord och att Johansson vägrat yttra sig är mindre bevisning. Huvudbevisningen är filmen.

Vill inte kommentera

Klas Leidö vill inte kommentera varför hans anmälan kom in först dagen efter matchen eller hur stor del av hans uppfattning som bygger på Johanssons citat i texten.

– Den påverkade inte min anmälan annat än att den var med. Jag har gjort en en anmälan om bestraffning och han blev bestraffad. Något mer vill jag inte kommentera.