Rönnby vann superrysaren

Återupprepade bedriften från 2007

SPORTBLADET

När Rönnby mötte Iksu i SM-finalen 2007 vann Rönnby – efter straffar.

I dag möttes lagen i en ny final.

Och precis som 2007 vann Rönnby – efter straffar.

– Så skönt!, säger matchvinnarmålvakten Hanna Pettersson.

SM-finalen 2007 blev en dramatisk historia. Då besegrade Rönnby Iksu efter straffar.

I dag möttes lagen i en ny SM-final.

Och den blev precis lika dramatisk som den senaste.

Det såg dock ut som att Rönnby skulle vinna en klar seger. Trots att Iksu under de två första perioderna var det klart spelförande laget – skotten i den första perioden hela 11–3, och i den andra 13–6 – så var Rönnby klart mer effektiva och hade en storspelande målvakt i Hanna Pettersson. Tack vare det gick ifrån till 5–1.

Wikström reducerade viktigt

Men med blott tio sekunder kvar att spela av den andra perioden reducerade Victoria Wikström med ett läckert skott, vilket innebar att ställningen var 2–5 inför den sista perioden.

– Det var ett jäkligt viktigt sista mål vi fick in. Tre mål är ingenting i innebandy, sa Iksus lagkapten Susanne Ekblom i periodpausen till TV4.

Det visade sig vara helt sanna ord. För redan när matchuret stod på 4.27 hade Iksu gjort tre mål, och därmed hämtat upp till 5–5.

Iksu förde spelet

Därefter fortsatte Iksu att föra spelet, även om Rönnby kom upp i farliga kontringar där det var nära 6–5. Till slut lyckades Rönnby även göra 6–5. Susanne Touminen bakom mål spelade fram till Sara Stålberg som nöp till och sköt in bollen ribba in, med exakt två minuter kvar att spela. Iksu-spelarna protesterade och hävdade att bollen inte var inne, men på reprisbilderna såg det ut som att domslutet var korrekt.

Iksus kvittering dröjde inte länge. Iksu plockade ut målvakten, och efter 18.23 slog den 18-åriga supertalangen Anna Wijk till från i stort sett ingen vinkel på högerkanten till och kvitterade.

I den efterföljande förlängningen var Iksu det klart bättre laget. Laget förde spelet från den första sekunden, även om Rönnby hade ett jätteläge då Sanna Tuominen kom fri på en snabb kontring efter 3.20.

Satte alla straffarna

Med blott åtta sekunder kvar att spela var Iksu centimeter från att avgöra, men Hanna Pettersson stod för en ny fantastisk räddning, och matchen gick till straffar.

Väl där var det dock inget snack om vilket lag som var det hetare. Rönnby satte alla sina tre straffar, Iksu inte en enda.

Därmed upprepade Rönnby bedriften från 2007.

– Shit alltså! Vilken final, vad det svänger! Och straffar igen... Jag är helt slut, säger en exalterad Karolina Widar, som satte den avgörande straffen.

Den storspelande målvakten Hanna Pettersson:

– Alltså, det är så skönt! Jag hade en bra könsla under hela dagen och egentligen hela slutspelet, säger hon till TV4.

Andra guldet

Noterbart: Skottstatistiken blev hela 47–18 till Iksu.

Guldet var Rönnbys andra.