Disciplin & galenskap är guld värt

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
guldvrålet Jesper Berggren lyfter bucklan efter finaltriumfen. ”Det räcker med de två sista minuterna för att se varför Storvreta är Sveriges bästa lag”, skriver Kristoffer Bergström.
SPORTBLADET

Inför finalerna chockades jag när spelarna sågade ”mediekåta jävla lagkamrater” och hyllade sprejfärg.

Efter dem har jag lärt mig två nya sanningar:

Grattis Storvreta, det krävs disciplin för att vinna en herrfinal.

Grattis Rönnby, det krävs galenskap för att vinna en damfinal.

Jag publicerade inte årets elakaste svar.

Förra veckan, samma dag som Täby förlorade fjärde semin mot AIK, hade deras kapten Danne Bron-Sundbom skrivit en dikt i Sportbladet och talat ut i SVT om ett hotbrev. När jag gick in i omklädningsrummet var bara hans lagkamrat Thomas Rappel där. Jag frågade utan att presentera mig:

– Hej, är Danne här?

– Den mediekåte jäveln?

– ...?

– Han är så jävla usel i dag. Han kan ju bry sig om sitt spel i stället för att snacka med media hela jävla tiden. Sån jävla svikare.

– Eh... HejjagärfrånSportbla...

Rappel såg hur jag fipplade efter diktafonen, innan den kom upp hade han gått. Två dagar senare blev Täby klara för final, Bron-Sundbom sköt fyra mål och hela gänget firade med kramar.

Täby – en känslolös skock

Under SM-finalen mot Storvreta letar jag i första hand efter den kärleken, i andra hand efter det där hatet. Men nej. Täby är en känslolös skock som låter Storvreta ta ledningen, slå in ett frislag genom en tafflig mur och långsamt lira guldet mot Uppsala. Det är apati och skämsinnebandy.

Med tre minuter kvar har Täby inte gjort något uselt byte, men heller inget bra. De spelar ljummet, ligger under med ett mål, tar timeout och ser till sist lagkaptenen Danne Bron-Sundbom tända till. Han tjurar över att bli petad.

Ni hör, vi måste lämna Tråktäby där. Vi gör en hundraåttiograderssväng och följer den andra sidan fram till slutsignalen. För det räcker med de två sista minuterna för att se varför Storvreta är Sveriges bästa lag. När motståndarna flyttar fram står kolossen Mattias Samuelsson och kejsaren Mika Kohonen upp. När skotten viner spärrar Viktor Klintsten ut bröstet. Och när luckorna öppnar sig trycker Hannes Öhman in 4-2 och Henrik Stenberg 5-2.

2000-talets tråkigaste SM-final slutar med att fem röda läktarsektioner skriker lyckorusigt. De sjunger om en liten man som just får en stickad mössa på huvudet, han heter Stefan Forsman och har precis gjort sin sista match som Storvretas tränare.

Genom hans glasögon blänker ögonvitorna.

Jag publicerade inte årets märkligaste svar.

Enäggstvillingarna Lindgren är 18 år och värvades i tre månader av Rönnby för att bredda truppen till slutspelet. Inför finalen mot Iksu hade fysmonstren Hanna och Frida växt till lagets rivigaste forwards som talade i mun på varandra när de beskrev hur de hellre sprang över än runt en motståndare. Jag frågade vilka sista förberedelser de hunnit med för att komma toppade till matchen.

– Spray-tan, sa Frida.

– ...?

– Vi provade för att se brunare ut, men det blev lite fläckigt, sa Hanna.

Rönnby struntar i mellanleden

Under finalen personifierar systrarna en innebandy som likaväl kan kallas ”daterad och dum” som ”modern och klipsk”. Den är som fejkbrännan, inte fläckfri men uppseendeväckande. När Iksu ställer upp, letar lägen, roterar, hotar, spelar runt och skjuter hoppar Rönnby över mellanleden.

De skjuter. Skjuter. Skjuter igen.

I mitten av andra leder galengänget med 5-1. Vid full tid är det 6-6, men när matchen går till straffar osar det guld om Rönnby som har magnifika Hanna Pettersson i mål. För normalt är Iksus Victoria Wikström, Emelie Wibron och Anna Wijk elitseriegiganter, nu förvandlar Mega-Hanna dem till skrämda stackare som inte får iväg en vettig straff. Över, över, bredvid, så är guldet borta.

Rönnby är svenska mästare, två tvillingar kan vänta sig ett riktigt kontraktsförslag snart, och jag måste publicera det viktigaste svaret som ges efteråt. Det kommer från en hjälte som har guldkonfetti på kinderna.

– Nu stannar jag kvar i laget. Det måste man göra efter en sån här match, säger Hanna Pettersson.