Hur partisk får man vara?

Radioreporter anmäld till granskningsnämnden

SPORTBLADET

Hur partisk får en radiokommentator vara?

Den frågan ska granskningnämnden för radio och tv avgöra.

Kommentatorn Jacob Wesley är anmäld för sitt jobb under matchen Endre–Kais Mora, men han anser att han inte borde fällas.

– Jag tycker att man får hålla på hemmalaget, säger han.

Det är förra helgens match Endre–Kais Mora som en lyssnare reagerat över. Han har lämnat in en anmälan där han hävdar att det hördes att kommentatorn hejade på Endre.

Förnekar inte sympatier

Jacob Wesley, som kommenterade matchen för Sveriges Radio Gotland, förnekar inte att han håller på det gotländska laget. Detta eftersom att han jobbar på Gotland för Radio Gotland.

– Jag tycker att man får göra det. Och den inställningen har vi alltid haft, att vi håller på dem. Däremot finns det en viss skillnad. Säg att jag sitter på lagledarbänken och säger "Kom igen nu, Endre! Heja på!" Eller "Nu hade Kais Mora en himla tur, och Endre har bara otur. Och domaren är bara emot Endre" och sånt. Då är man mer ett fan, säger han till Sveriges Radio.

Jämfört med Granqvist

Wesley jämför med den kände radiokommentatorn Lasse Granqvist.

– Folk blir inte irriterade på Lasse Granqvist när han kommenterar Sverige–Ryssland och det är jättetydligt att han håller på Sverige, säger han.

Liknande fall har anmälts till granskningsnämnden, men det har aldrig lett till en fällande dom.

– Vi har granskat och kommit fram till att det inte strider mot kravet på opartiskhet, säger Helena Söderman, chef på tillsynsmindgheten för radio och tv.

FAKTA

ANDRA PARTISKA REFEREAT

Lasse Granqvist under Tre Kronor–Vytryssland 2002 Lyssna här

Håkan Lönngren under Nybro–Västerås Lyssna här

Chris Härenstam och Niklas Wikegård under Sverige–Kanada 2010 Lyssna här