SM-finalen avgjordes med bortdömd straff

Warberg rasar: Hade vunnit annars

Foto: Scanpix
Johan Råsbrink är helt säker när han dömer bort straffmålet.
SPORTBLADET

Malmö. Storvreta jublade vilt över SM-guldet.

Warbergs Mattias Larsson stod bredvid och var sur.

I karriärens sista match är han övertygad om att domarna blåste honom på guldmålet.

– Jag har haft problem med de två hela tiden, säger han om domarna.

Inför finalen hyllades Håkan Grahn-Gustavsson och Johan Råsbrink för tredje året i rad som årets domare.

Efter finalen var orden inte lika varma.

För Storvreta och Warberg hade bjudit på rena uppvisningen, men showen stannade vid oavgjort också efter förlängning och sex straffar var.

Drog bollen bakåt

Då trippade Mattias Larsson fram, fintade och gick höger. Bollen flög i mål, men domare Råsbrink bedömde det som att backen hade fört bollen bakåt och gjorde avslag. Storvreta missade sedan, men avgjorde i omgången efter genom Henrik Stenberg.

– Vad fan ska jag säga. Klart det är tungt. Tråkigt som helvete. Han blåser bort en straff som jag har gjort mål på tio gånger förut utan att någon har blåst av, säger Larsson efteråt.

Det är Sveriges bästa domare du pratar om.

– Jaså?

Du vet att de just är utsedda till det.

– Grattis till dem, då. Jag har haft problem med dem hela tiden. Vi hade vunnit om de hade dömt mål och de känner väl på sig att de har gjort fel.

Ska du konfrontera dem?

– Något ska jag säga. Det får bli något ord i kväll.

’Får inte vara så’

Matchen var ”Bults” sista i karriären, och alla Warbergare backar upp honom i att målet skulle ha godkänts och gett guld.

– Vi har lagt en hel säsong, så åker vi dit på en sådan jävla skit. Johan och Håkan är de bästa vi har, men det får inte vara så här, säger Magnus Svensson.

Tv-repriserna ger inget entydigt svar på om bedömningen var rätt, men efteråt står Johan Råsbrink på sig. Han gav inte bort Warbergs guld, utan undvek att ge bort Storvretas.

– Du kan vända på det: ska Warberg vinna SM-guld på ett felaktigt domslut? Det är ju ännu värre. Det här hade ju blivit ”fel” hur vi än hade dömt, säger han.

FAKTA

DE HAR VARIT BÄST I ÅR

Damer:

Årets spelare:

Hanna Pettersson, målvakt, Rönnby

Det började redan förra finalen då Pettersson var tveklöst bäst på planen. Sedan dess har hon bitit sig kvar i toppen och ligger med sin energiska bakom att Rönnby har släppt in näst minst mål i serien.

Poängdrottning:

Emelie Lindström, Djurgården

Vinner titeln varje år. Undrar du varför så kolla 5-5-målet i gårdagens final. Lindström väntar vid bortre stolpen och styr in ett knähögt stenhårt dragskott. Den kontrollen har ingen annan i elitserien.

Lag: Djurgården

Iksu är en bollförande lagmaskin, men Djurgården var smartare. Med ett lugnt kontringsspel var man som starkast i slutspelet.

Herrar:

Årets spelare:

Mika Kohonen, center, Storvreta

Kan som enda spelare i Superligan slå forehandpassningar oavsett var runt kroppen bollen ligger. Det ger en extraordinär känsla till den redan kloka blicken.

Poängkung:

Kim Nilsson, AIK:

Värvades av AIK som Niklas Jihdes arvtagare. Har växt upp till det nu. En lång och besvärlig typ att möta. Inte exceptionellt snabb eller hårdskjutande, men smart och bollsäker, som... ja, Jihde.

Lag: Storvreta

Warberg vann serien och såg ut att rulla hem finalen, men precis som för damerna var det inte bollinnehav som avgjorde. Storvretas små glimtar av briljans räckte till andra raka guldet.

ARTIKELN HANDLAR OM