Landslagseffekten: Tvåmålsskytt

Henrik Olofsson hittade målet

Foto: BILDBYRÅN
Henrik Olofsson.
SPORTBLADET

Henrik Olofsson var en av de stora överraskningarna när Jan-Erik Vaara presenterade sin sista landslagstrupp inför VM.

Och Warbergsspelaren fick direkt effekt av uttagningen genom dubbla mål mot AIK.

– Man vill ju visa att man förtjänar att vara med, säger han.

Veteranerna Magnus Svensson och Johan Anderson samt poängligafyran Martin Karlsson var tre toppforwards som nobbades när förbundskapten Jan-Erik Vaara tog ut sista landslagstruppen inför VM i december, men däremot fick till mångas förvåning

Warbergs Henrik Olofsson plats.

Än mer anmärkningsvärd blir uttagningen i och med att Henrik Olofsson spelat back i åtta år, men i vårens slutspel skolades han om till forward och där har han blivit kvar sedan dess.

Och det är som forward han är uttagen i landslaget.

– Vår förre tränare tyckte att vi saknade lite tyngd framåt och därför skolade han om mig, och nu verkar det som att landslaget gillar det. Jag måste medge att jag är överraskad över uttagningen, men det finns säkert en plan för mig, säger Olofsson.

– Jag ska bara gå in och köra nu när jag fått chansen. Något annat finns inte. Jag står för en helt annan spelstil än många av de andra som är uttagna. Medan de andra har finess är jag en spelare som river och sliter.

Landslagsuttagningen gav också omedelbar effekt för 24-åringen.

Olofsson hade bara gjort ett mål på fem matcher men slog till två gånger om när Warberg storvann i prestigemötet med AIK med 7-2.

– Det är klart att man får självförtroende av att bli uttagen och man vill bevisa att man är värd chansen. Jag har haft trögt med poängmakandet även om jag skapat chanser, men nu lossnade det lite, säger Olofsson.

Warbergs 7-2-seger mot AIK innebär att laget behåller en topplacering i tabellen och storklubben har fått ordning på spelet efter den turbulenta fjolårssäsongen.

– AIK är en match som väcker känslor och det var skönt att vi kunde knäcka dem. Vi är bättre i år, vi har framförallt en bredare trupp och kan träna ordentligt. Som man tränar spelar man, säger Henrik Olofsson.

Poängligaledaren Emil Julkunen ångar på. Forwarden, som fanns med i Jan-Erik Vaaras landslagstrupp till sista VM-lägret, gjorde hattrick för andra matchen i rad när hans Pixbo bortavann mot nykomlingen Karlstad med 9-4.

Johan Nygårdh blev stor poängräddare för Jönköping mot Dalen. Västerbottningarna ledde med 4-2 i sista perioden, men Nygårdh gjorde både 3-4 och 4-4 – sista målet med 1.12 kvar – och svarade för totalt tre mål. Matchen slutade 4-4.

Tyresö-Trollbäcken tog en tidig 3-0-ledning och gjorde ytterligare tre raka mål i slutet av andra och början av tredje perioden vilket föranledde en 9-4-seger på bortaplan mot Mullsjö.

FAKTA

Resultat från alla matcher:

Warberg–AIK 7–2 (2–0, 2–1, 3–1)

Warberg: Tero Tiitu 2, Henrik Olofsson 2, Linus Henriksson, Christian Kjellman, Erik Svensson. AIK: Karl–Johan Nilsson, Kim Nilsson.

Publik: 1335.

Dalen–Jönköping 4–4 (0–2, 3–0, 1–2)

Dalen: Anton Ermling 2, Alexander Bodén, Christian Larsson. Jönköping: Johan Nygårdh 3, Jimmy Lindstrand.

Publik: 994.

Mullsjö–Tyresö 4–9 (0–3, 2–3, 2–3)

Mullsjö: Sebastian Palmqvist 2, Tobias Utterberg, Rickard Hessmer. Tyresö: Fredric d.ä. Gustafsson 2, Daniel Gonzalez Palm 2, Victor Ferraresi 2, Fredrik Cederborg, Tommy Bolin, Simon Jirebeck.

Publik: 450.

Karlstad IBF–Pixbo 4–9 (1–1, 1–3, 2–5)

Karlstad IBF: Henrik Nordblad, Gustaf Ryhed, Mattias Kongstad, Jesper Karlsson. Pixbo: Emil Julkunen 3, Lars–Göran Nilsson 2, Oskar Henriksson 2, Martin Östholm, Isaac Rosén.

Publik: 619.

Falun–Helsingborg 6–2 (2–0, 2–1, 2–1)

Falun: Alexander Rudd 2, Eric Björk, Alexander Galante Carlström, Billy Nilsson, Jakob Lundmark. Helsingborg: Mattias Helgesson, Kevin Björkström.

Publik: 938.