Måldrottningen: ”Är de som ska bevisa något”

Slutspelet i damernas SSL spikat

Foto: BILDBYRÅN
Anna Jakobsson i landslaget.
SPORTBLADET

Endres Anna Jakobsson slog nytt målrekord i SSL.

Nu väntar för fjärde året i rad kvartsfinalmöte mot Kais Mora – och då lyfter hon över favoritskapet.

– Kais Mora är favoriter och ska vinna det här enkelt, säger Jakobsson.

Anna Jakobsson, 27, i Endre har haft en magisk säsong i SSL. Hon sköt två mål i den sista omgången och gick därmed upp på totalt 54 mål på 26 matcher, och det är nytt rekord i högsta innebandyserien.

– Det är jättekul att vi som lag gör så mycket mål. Det är mycket snack om att det är jag som gör målen, men det är vårt spel som gör att jag lyckas, säger Anna Jakobsson.

– Det är klart att det är svårt att inte tänka på rekordet när alla påminner mig hela tiden, så det var skönt att fixa det till slut.

”Allt att vinna”

Direkt efter matchen gjordes kvartsfinalvalen och serietrean Kais Mora valde då att möta Endre.

Det är fjärde året i rad som lagen möts och vid de tre tidigare tillfällena har det krävts fem matcher för att få fram ett semifinallag.

– Vi känner varandra väl. Nästan för bra. Jag tror det blir fem jämna matcher igen, säger Jakobsson som dock lyfter över favoritskapet på Mora.

– Vi kommer underifrån så de är favoriter. Det är de som ska bevisa något och det är de som ska vinna den här matchserien enkelt. Vi har bara allt att vinna, men vi är mentalt starkare.

Varför det?

– De har haft favoritskapet varje år. Första året vann vi och sedan har vi pressat dem till fem matcher varje gång.

FAKTA

Så går kvartsfinalerna

Djurgården – Pixbo 3-0

Föreningens ekonomiska problem har legat som en skugga över Djurgården hela säsongen, men det är inget som påverkat stjärngalleriet på plan. Djurgården har ett gäng matchvinnare som poängdrottningen Emelie Lindström, comebackande veteranen Hermine Dahlerus och genombrottsbacken Moa Tschöp som kommer att avgöra den här matchserien. Pixbo har ett för tunt och orutinerat lag för att orka stjäla en match.

Iksu – Falun 3-0

Lagmaskinen Iksu har inte varit lika dominanta i år som tidigare, men har SSL:s bredaste och mest kompetenta trupp. Trots att landslagscentern Josefina Eiremo har gått sönder och troligen missar hela slutspelet så vimlar det av stjärnspelare och laget är storfavoriter mot Falun. Dalalaget har förvisso ett par jokrar i comebackande Emma Lundmark och Malin Dalbjer vid sidan om stjärnan Johanna Holmbom, men det räcker inte för att stjäla någon match.

Kais Mora – Endre 3-2

Lagen möts i kvartsfinalspelet för fjärde året i rad och de tre tidigare kamperna har avgjorts över fem matcher – och mycket talar för att det blir så igen. Kais Mora har en bredare offensiv arsenal med Therése Karlsson och Sara Kristoffersson i spetsen, men Endre har å andra sidan måldrottningen Anna Jakobsson som slog nytt målrekord i SSL i år. Det blir jämnt, hårt och tufft – och till slut avgör troligen Kais Moras hemmafördel.

Dalen – Rönnby 2-3

Dalen har gjort en överraskande bra säsong och har gott om kvaliteter i truppen, men är relativt unga och oerfarna. Rönnby har en högoktanig förstakedja i Karolina Widar, Helena Lundqvist Cabrera och Madelene Backlund, och den spetsen och rutinen som den trion besitter kommer med största sannolikhet bli tungan på vågen i en tuff matchserie. Överlag sitter Rönnby på en bredare och mer rutinerad trupp än Dalen.