”Fingerspitzengefühl”

Förändringarna ledde Pixbo till seger

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Underläge med 3-4 efter två perioder – då återförenade Pixbos coach David Jansson kedjan med Daniel Calebsson, Isaac Rosén och Kalle Brännberg.

Elva minuter senare hade Pixbo vänt på matchen.

–  Jag lärde mig ett nytt ord när jag jobbade i Schweiz: ”fingerspitzengefühl”, det vill säga fingertoppskänsla, och det fungerade rätt bra nu, säger David Jansson.

Warberg ledde med 4-3 inför den sista perioden mot Pixbo då David Jansson tog beslutet att gå ner på folk samt att återförena den tidigare så framgångsrika kedjan med Daniel Calebsson, Isaac Rosén och Kalle Brännberg.

De besluten vände på matchen för Pixbos del.

”Sjukt bra utfall”

Den återförenade trion låg bakom både 4-4 och 5-4 när Pixbo gled iväg till en 7-4-seger.

– Jag lärde mig ett nytt ord när jag jobbade i Schweiz: ”fingerspitzengefühl”, det vill säga fingertoppskänsla. Den spelade in här och det gav ett sjukt bra utfall, säger Jansson om förändringarna som vände på matchen.

– Jag har spenderat mycket tid med spelarna och tycker att jag har arbetat fram en bra känsla för hur man ska coacha dem för att få ut maximal effekt. Men sedan är det viktigaste att spelarna tror på det vi håller på med, och det gör de verkligen.

Tvivlen kring Pixbos förmåga har annars varit många. Laget startade säsongen magnifikt och toppade ett tag SSL-tabellen, men rasade sedan och blev till slut femma i sammandraget.

Falun vann på straffar

Men det hela har varit en del av David Janssons slutspelsplan.

– Vi har lagt upp säsongen annorlunda i år eftersom vi sprang in i väggen i semifinalen ifjol. Vi har testat massor av olika saker och har byggt upp en massiv verktygslåda som vi kan använda i olika situationer. Ju mer man har att jobba med, ju enklare är det att göra förändringar, säger Jansson.

– Sedan är det klart att vi hade velat vinna fler matcher. Vi har inte gett bort poäng om någon tror det. Jag har inte varit orolig över formen och självförtroendet, men ändå lite brydd eftersom jag hatar att förlora. Men vi har ändå känt att linjerna finns där. Det viktigaste är att vi levererar nu.

■ ■ ■

Storfavoriten Falun fick oväntat svårt med Caperiotäby i första kvartsfinalen men kunde till slut vinna med 5-4 efter straffar och därmed ta ledningen i matchserien. Poängsprutan Rasmus Enström avgjorde.

FAKTA

SM-slutspel herrar

Kvartsfinal 1 i bäst av 5

Warberg–Pixbo 4–7 (1–1, 3–2, 0–4)

Warberg: Christian Kjellman 2, Tero Tiitu, Linus Henriksson. Pixbo: Patrik Malmström 3, Florian Kuchen, Kalle Brännberg, Isaac Rosén, Emil Julkunen.

Publik: 1 426.

Falun–Caperiotäby 5–4 e str (0–2, 3–1, 1–1, 1–0)

Falun: Alexander Galante Carlström, Eric Björk, Alexander Rudd, Johannes Skog, Rasmus Enström (avgörande str). Caperiotäby: Rickie Hyvärinen 2, Oscar Kandell, Mikael Karlsson.

Publik: 1 246.

SM-slutspel damer

Kvartsfinal 1 i bäst av 5

Dalen–Rönnby 2–3 (0–0, 2–2, 0–1)

Dalen: Anna Asplund, Amanda Dahlin. Rönnby: Mathilda By, Helena Lundqvist, Alice Tonneman.

Publik: 415.

Kais Mora–Endre 7–1 (2–0, 2–0, 3–1)

Kais Mora: Anna Wijk 2, Therése Karlsson 2, Amanda Larsson, Sara Wiman, Sara Kristofferson. Endre: Malin Andréason.

Publik: 596.

Iksu–Falun 7–4 (2–1, 2–1, 3–2)

Iksu: Iza Rydfjäll 2, Therese Andersson, Cassandra Edberg, Victoria Wikström, Julia Nordin, Frida Nordström. Falun: Malin Dalbjer 2, Therese Strömberg, Erik Andersson.

Publik: 420.

Djurgården–Pixbo 6–2 (1–0, 4–1, 1–1)

Djurgården: Sandra Mattsson 2, Moa Tschöp, Sara Simonsson, Annsofie Sundholm, Therése Andersson. Pixbo: Camilla Jordansson, Sofie Engel.

Publik: 137.

ARTIKELN HANDLAR OM