Tränaren till sjukhus – Dalen vann ändå

”Jag gick på magkänslan”

Foto: BILDBYRÅN
Jubel i Dalen.
SPORTBLADET

Strax innan matchen mot Linköping fick Dalens tränare Iiro Parvainen uppsöka sjukhus efter att ha blivit skadad i låret då han värmde upp med laget.

Då fick Jonatan Brolin ensamt ansvar – och coachade laget till seger.

– Jag gick efter magkänslan, säger Brolin.

Dalen värmde upp med fotboll inför den tredje kvartsfinalmatchen mot Linköping och då var tränaren Iiro Parvainen med och lattjade.

Det skulle han inte ha varit. Parvainen skadade sig i låret, fick åka till sjukhus och missade den viktiga matchen.

Då fick Jonatan Brolin – som i år gör sitt första år som tränare i SSL – ta ensamt ansvar i båset och han fick en tuff utmaning med tappad ledning, övertid och straffavgörande. Men hans fingertoppskänsla avgjorde till slut.

Succébyte

Tre av fyra utvalda straffskyttar nätade och vid Linköpings sista straff valde han att byta målvakt – från Fredrik Hörnqvist till Martin Rudeström – vilket ledde till räddning och vunnen match.

– Martin är egentligen vår uttalade straffmålvakt, men Fredrik har gjort det så bra i denna och förra matchen att jag ville ge honom chansen. Jag pratade med dem och gick på känslan, precis som när jag bestämde vilka som skulle slå straffarna, säger Jonatan Brolin.

– Det är klart att det är tufft att hamna i det här läget när jag inte kunde bolla med Iiro, men jag fick gå på min magkänsla och det gick bra idag. Men visst saknade jag Iiro, inget snack om saken.

I och med segern så har Dalen nu ett 2-1-övertag i kvartsfinalserien och kan avgöra på hemmaplan i nästa runda. Då lär också Iiro Parvainen vara tillbaka.

– Han kom tillbaka efter matchen. Det handlade om en rejäl blödning i låret och även om han haltade lite så var han vid gott mod, säger Brolin.

FAKTA

Matchfakta:

Linköping–Dalen 4–5 e str (1–3, 1–1, 2–0, 0–1)

kvartsfinal 3 i bäst av 5

Linköping: Marcus Johansson d.y, Joakim Ström, Jesper Johansson, Marcus Johansson d.ä. Dalen: Adam Berglund, Alexander Bodén, Johan Eriksson, Ketil Kronberg.

Publik: 1 050.

Dalen leder med 2–1 i matcher.

Damernas slutspel:

Dalen–Rönnby 5–3 (0–0, 4–2, 1–1)

kvartsfinal 3 i bäst av 5

Dalen: Jennie Holmgren 3, Malin Hall, Isabell Larsson. Rönnby: Mathilda By, Madelene Backlund, Malin Forslund.

Publik: 350.

Rönnby leder med 2–1 i matcher.

Kais Mora–Endre 12–2 (5–0, 4–1, 3–1)

Kais Mora: Sara Kristofferson 4, Johanna Persson 2, Amanda Wall 2, Amanda Larsson, Therése Karlsson, Ellen Tillman, Johanna Stickopers. Endre: Anna Jakobsson, Tanja Stella.

Publik: 605.

Kais Mora leder med 2–1 i matcher.

Iksu–Falun 6–2 (2–1, 1–1, 3–0)

Iksu: Victoria Wikström 2, Julia Nordin 2, Frida Nordström, Therese Andersson. Falun: Ingela Hansson, Elin Björkman.

Publik: 400.

Iksu vidare med 3–0 i matcher.