Reservkeepern blev matchvinnare – igen

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Dalens reservmålvakt Martin Rudeström är straffexpert.

För andra matchen i rad blev han matchvinnare efter straffläggning och tog därmed laget vidare till semifinal.

– Jag släpper nästan aldrig in en straff, säger matchhjälten efter segern mot Linköping.

Fredrik Hörnkvist är uttalad förstemålvakt i Dalen, men när det blir straffläggning så är det reservkeepern Martin Rudeström som regerar.

I tredje kvartsfinalen mot Linköping – som avgjordes på straffar – kom han in, tog sista straffen och ledde Dalen till seger.

I fjärde kvartsfinalmatchen blev det återigen straffläggning. Rudeström fick chansen i mål på tre av fem straffar och tog de två sista vilket ledde till seger och semifinalavancemang.

– Det är riktigt skönt att få kliva in som matchvinnare. Alla i laget förtjänar verkligen det här, säger Martin Rudeström.

– Det är klart att jag vill spela hela matcherna också, men Fredrik Hörnkvist är i kanonform och det är rätt att satsa på honom. Men det är rätt skönt att komma in på straffarna där man inte har något att förlora. Jag släpper nästan aldrig in en straff. Varför vet jag inte, men jag gillar situationen och mycket handlar om självförtroende.

Faktum är att Rudeström bara släppt in tre straffar på hela SSL-säsongen. Och vid samtliga tillfällen har Linköpings Oscar Hänninen nätat.

– Han är den ende som gjort straffmål på mig i år faktiskt.

Dalen har länge omgärdats av ett slutspelsspöke, men det är verkar bortjagat. Efter sex raka kvartsfinaluttåg gick laget till SM-final ifjol och nu är man alltså i semifinal.

– Det var otroligt mycket snack om det där spöket. Men vi har en ny hall så kanske lämnade vi kvartsfinalspöket i gamla hallen. Numera blir vi inte ängsliga i avgörande lägen utan tror verkligen på varandra, och det gör att vi vinner de täta och tuffa matcherna som man måste göra i ett slutspel.

***

Även Falun är klara för semifinal. Med mindre än minuten kvar att spela av övertiden i den fjärde kvartsfinalen så avgjorde målsprutan Alexander Galante Carlström mot Caperiotäby.

FAKTA

Dalen–Linköping 5–4 e str (1–1, 1–0, 0–1, 0–0, 3–2)

Dalen: Ketil Kronberg 2, Johan Eriksson 2, Milan Tomasik. Linköping: Marcus Johansson d.ä, Oskar Hänninen, Jesper Johansson, Martin Karlsson.

Publik: 1 319.

Dalen vidare med 3–1 i matcher.

Caperiotäby–Falun 5–6 e förl (1–2, 3–2, 1–1, 0–1)

Caperiotäby: Johan Edlund 3, Niclas Eriksson, Rickie Hyvärinen. Falun: Alexander Galante Carlström 3, Adam Fernqvist, Alexander Rudd, Eric Björk.

Publik: 603.

Falun leder med 3–1 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM