Stjärnbackens nya roll: ”Har inget svar”

Foto: BILDBYRÅN
Emelie Wibron.
SPORTBLADET

Emelie Wibron – ansedd som en av världens bästa backar – har fått en ny roll.

Iksu-stjärnan lirade forward mot Rönnby.

– Jag vet inte riktigt själv hur det blev så här, säger Wibron.

Storstjärnan Emelie Wibron, 22, återvände i våras till Iksu efter en säsong i Pixbo. Tillbaka i en trygg miljö - men nu har hon fått en ny roll.

Wibron, allmänt ansedd som en av världens bästa backar, har spelat två av säsongens inledande tre matcher som forward.

– Jag vet faktiskt inte varför det blivit så. Jag har inget svar. Tränaren spelar mig där han anser att jag gör mest nytta och jag har bara köpt det, säger Wibron.

”Jag gillar det”

– Det är ovant att vara forward, men jag gillar det. Jag vet inte hur jag ska göra enligt skolboken utan kör mitt race. Jag skjuter väl mer som back, men när man väl får skottläge som forward så är det riktigt bra lägen.

Mattias Bergsdorf, tränare Iksu:

– Vi nyttjar henne (Emelie Wibron) där det finns behov för tillfället. Inget är ristat i sten, vi ser henne som både back och forward. Hon är som alla andra i laget en bricka som vi använder och hon har varit väldigt bra som forward, bidragit med mycket och hela tiden varit ett hot, säger han.

– Hon är inte med i landslaget just nu och kanske undrar vad som händer med hennes konkurrenssituation där nu, men huvudsaken är att hon har kul och trivs. Och med hårt jobb så kommer hon säkert att komma tillbaka till landslaget också.

”Viktiga lägen”

Emelie Wibron bidrar också i sin nya roll. I 7-4-segern mot tippade topplaget Rönnby sköt hon dubbla mål, inklusive det viktiga 6-3-målet efter att Rönnby reducerat två gånger om.

– Vi gjorde målen i viktiga lägen. Precis innan 6-3 tog vi en timout och lugnade ner oss, det var precis vad vi behövde, säger den nyblivna forwarden.

– Det är kul att göra mål som forward, men om jag ska vara ärlig så ser jag väl positionen mest som ett gästspel. Jag vet inte hur länge jag blir kvar. På ett sätt är det tråkigt att inte spela back, men jag kan inte vara överallt. Jag spelar där tränaren vill ha mig.

FAKTA

Iksu–Rönnby 7–4 (3–1, 1–0, 3–3)

Iksu: Emelie Wibron 2, Iza Rydfjäll, Sara Wilhelmsson, Cornelia Fjellstedt, Josefina Eiremo, Therese Andersson. Rönnby: Madelene Backlund 3, Evelina Rösnäs.

Publik: 373.

Täby–Jönköping 6–5 (2–2, 2–2, 2–1)

Täby: Malin Söderberg 2, Sara Fredriksson, Annelie Westén, Elin Lundström, Louise Wikström. Jönköping: Viktoria Hornbrink 2, Micaela Lundmark, Stina Ander, Malin Strandh.

Publik: 123.

ARTIKELN HANDLAR OM