Stjärnvärvningen avgjorde i debuten

Firma Hyvärinen-Hagberg matchvinnare

Foto: BILDBYRÅN
Rickie Hyvärinen, här i finska landslagsdressen.
SPORTBLADET

Rickie Hyvärinen fick en drömdebut i AIK.

Stjärnförvärvet sköt två mål och spelade fram gamle vapendragaren Patrik Hagberg till matchvinnande 6-5 i ödesmatchen mot Höllviken.

– Det var som att komma tillbaka till gamla goda tider igen, säger veteranen.

För fyra dagar briserade bomben att stjärnan Rickie Hyvärinen, 34, lämnar Storvreta för konkurrenten AIK.

Uppmärksamheten kring övergången har varit stor och finländaren väntade inte med att betala tillbaka till sin nya klubb.

Veteranen gjorde skillnad direkt.

I debuten, i streckmatchen borta mot nykomlingen Höllviken, klev Hyvärinen fram och sköt två mål redan i den första perioden. Höllviken hämtade dock upp dubbla tvåmålsunderlägen i matchen och hade 5-5 i slutakten – då klev Hyvärinen fram igen.

Satte upp variant

Med 1.32 kvar att spela satte AIK upp en variant där Hyvärinen hittade Patrik Hagberg som slog in matchvinnande 6-5.

Allt efter att AIK utnyttat Höllvikens timeout.

– Under deras timeout hann vi snacka igenom en variant och den fungerade. Vi hade ett frislag i offensivt hörn och jag tog bollen bakom mål och la in en backhand till Hagberg som satte den, säger Hyvärinen som omgående visade kemi med gamle Caperiotäby-vapendragaren Hagberg.

– Det var som att komma tillbaka till gamla goda tider igen. Jag vet hur han spelar och vi kunde gjort ännu fler mål med tanke på hur mycket vi skapade, men deras målvakt var bra.

Vilken succédebut för dig?

­– Det var jätteskönt. Jag fick förtroende direkt, även i power play. Vi har varit på en roadtrip så jag har hunnit sätta mig in i AIK:s sätt att spela. Jag känner mig fräsch både i kroppen och mentalt och det här vara bara inspirerande och skapade många positiva känslor.

Haft blytung säsong

AIK har haft en blytung säsong och matchen mot Höllviken var något av en ödesmatch då lagen låg på samma poäng inför omgången med nedflyttningsstrecket emellan sig. Nu skapade AIK andrum i bottenstriden.

– Segern var jätteviktig med tanke på tabelläget, säger Hyvärinen.

Höllviken hämtade upp både 1-3 och 3-5 till likaläge men ni lyckades reda ut det?

– Vi blev inte oroliga. Det kan vara lätt att bryta ihop när man tappar ledningar men vi visar styrka, moral och kämpaglöd. Vi hittade ett sätt att avgöra matchen och det säger mycket om det här laget.

■ ■ ■

I säsongens första möte så vann Pixbo med 12-3 mot nykomlingen och tabelljumbon Kais Mora. I returen blev det dock andra tongångar: Kais Mora svarade för en praktskräll genom att vinna med 4-2 på hemmaplan. Schweizaren Paolo Riedi, som inte fick vara kvar i Warberg och som sedermera hamnade i Dalarna, avgjorde med sitt 3-2-mål mitt i den sista perioden.

FAKTA

TISDAGENS RESULTAT

Höllviken–AIK 5–6 (1–2, 0–1, 4–3)

Höllviken: Johannes Wilhemsson 2, Jacob Gullberg, Daniel Persson, Pontus Karlson. AIK: Rickie Hyvärinen 2, Alex Kjellbris 2, Kevin Björkström, Patrik Hagberg.

Publik: 566.

Dalen–Växjö 7–4 (1–3, 1–0, 5–1)

Dalen: Milan Tomasik 3, Ketil Kronberg, Martin Tokos, Alexander Bodén, Johan Eriksson. Växjö: Ludwig Persson 2, Johan Roos, Marcus Johansson.

Publik: 1301.

Kais Mora–Pixbo 4–2 (0–0, 1–1, 3–1)

Kais Mora: Bobby Edberg, Alexander Hallvars Persson, Paolo Reidi, Johan Tomth. Pixbo: Patrik Malmström, Martin Östholm.

Publik: 378.

Mullsjö–Falun 2–1 (1–1, 1–0, 0–0)

Mullsjö: David Gillek, Daniel Gidske. Falun: Jonas Adriansson.

Publik: 1215.

ARTIKELN HANDLAR OM