Seriefinal – då gick Falun på knockout

Mästarna slog Pixbo med 5-1

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Det var seriefinal.

Då gick mästarna Falun på knock och 5-1-utklassade Pixbo.

– Vi har inget annat mål än att vinna vårt tredje raka guld, säger Emil Johansson.

Falun har vunnit två raka SM-guld och är favorit att ta ett tredje.

I seriefinalen mot Pixbo på hemmaplan visade laget guldklass och vann med hela 5-1. Och det var siffror som var i underkant.

– Det var en riktigt bra match från vår sida. Pixbo startade lite bättre, men vi kom i det ganska snabbt och kontrollerade sedan hela matchen, säger VM-forwarden Emil Johansson som lirar back i Faluns förstafemma.

Kommande SM-final

Matchen avgjordes i slutet av andra och början av sista perioden. I slutet av mittakten hade Pixbo massiv press i ett fyra mot tre-läge, men Falun stod pall och omgående i sista perioden sköt Rasmus Enström 3-0 i power play och punkterade matchen.

Emil Johansson spelade fram till de tre första Falun-målen.

– Vi snackade om att straffa Pixbo direkt om vi redde ut vårt box play vilket vi gjorde och 3-0-målet i power play var psykologiskt viktigt. Efter det blev det jobbigt för dem och en transportsträcka för oss.

Falun är därmed ikapp Pixbo i tabelltoppen där båda lagen står på 34 poäng, men där Pixbo toppar i kraft av bättre målskillnad.

­– Vi har som mål att bli etta eller tvåa för att få fördel i slutspelet. Sex poäng hade varit tufft att äta ikapp, så det var en viktig seger, säger Johansson.

Var detta en försmak på SM-finalen?

– Svårt att säga, det finns många lag som lurpassar bakom oss. Men vi är två bra lag.

Hur hanterar ni ert favorittryck?

– De flesta i vårt lag gillar att spela under press så det är inga konstigheter. Vi har inget annat mål än att vinna ett tredje raka guld och då får man leva med pressen.

■ ■ ■

Rickie Hyvärinen, som hamnade i fokus när han lämnade Storvreta för AIK, svarade för två mål och en assist i sin AIK-debut, och kopierade poängnoteringen i sin andra match. Den här gången räckte hans insats dock inte till någon AIK-seger då laget föll med 8-5 mot Helsingborg.

FAKTA

Storvreta–Höllviken 10–2 (5–2, 5–0, 0–0)

Storvreta: Fredrik Holtz 4, Rasmus Sundstedt 2, Stenberg Henrik 2, Jesper Berggren, Albin Sjögren. Höllviken: Pontus Karlson, Jacob Gullberg.

Publik: 685.

Falun–Pixbo 5–1 (1–0, 1–0, 3–1)

Falun: Johannes Skog 2, Alexander Galante Carlström, Jonas Adriansson, Rasmus Enström. Pixbo: Martin Östholm.

Publik: 1 547.

Linköping–Dalen 4–6 (3–1, 0–1, 1–4)

Linköping: Joakim Ström, Matej Jendrisak, Christoffer Ekstrand, Gustav Fritzell. Dalen: Adam Berglund, Milan Tomasik, Johan Eriksson, Alexander Bodén, Martin Tokos, Ketil Kronberg.

Publik: 916.

Helsingborg–AIK 8–5 (1–0, 3–2, 4–3)

Helsingborg: Markus Gullstrand 3, Carl Nilsson 2, Jani Kukkola 2, Nicklas Lidholm. AIK: Kevin Björkström 2, Rickie Hyvärinen 2, Patrik Hagberg.

Publik: 1 025.

Warberg–Sirius 5–5 (1–2, 3–2, 1–1, 0–0)

Warberg: Mattias Wallgren 2, Jonatan Åkesson, Simon Palmén, Mattias Hasselström. Sirius: Billy Nilsson 2, John Barck, Johan Eriksson, Peter Berlin.

Publik: 820.

ARTIKELN HANDLAR OM