Het, hetare, Dalen: ”Har mer att ge”

Slog mästarna – tog fjärde raka

Foto: Per Wiklund
SPORTBLADET

SSL:s just nu hetaste lag?

Överraskningen Dalen som tog fjärde raka segern efter att ha slagit tillbaka mästarna Falun.

– Det är en otroligt bra skalp för oss, säger stjärnan Ketil Kronberg.

Ifjol fick Dalen slåss i botten för ett förnyat SSL-kontrakt – något som man till slut redde ut.

Förhoppningarna på laget var inte stora i år, men Umeå-laget gjorde en habil höstsäsong och har sedan exploderat under 2015 där man vunnit alla matcher.

Senaste skalpen var den vassaste hittills: 8-5 borta mot dubbla SM-mästarna Falun.

– Vi gjorde en defensiv krigarinsats, skapade bra spelvändningar och satte våra chanser. Deras toppkedja vållade problem, men vi orkade stå emot och vår målvakt storspelade. Det var första gången i år som vi satte åtta mål också, säger norske stjärnan Ketil Kronberg.

Kliver uppåt i tabellen

Segern innebär att Dalen avancerar till en sjätteplats i en haltande tabell. Laget har tagit full poängpott under 2015, något som inget annat SSL-lag kan matcha.

Och då har man ändå mött topplag som Helsingborg, Linköping och Falun.

– Vi känner ändå att vi har mer att ge. Vi gör inga maxprestationer. Det vi främst har nu är en stark tro på att vinna. När det är jämnt så är vi inte rädda, vi vågar gå offensivt, skapa fler chanser. Det är en skön känsla, menar Kronberg.

En stor nyckel till framgångarna är rockaderna i kedjorna där tränarna valt att dela på stjärnduon Kronberg och Alexander Bodén – vilket skapat två fungerande enheter istället för en.

– Det har stor del. Vi hade fastnat lite i det gamla och vi ville testa något för att få igång fler spelare, menar Kronberg, som dock saknar att spela med Bodén.

– Jag gillar att spela med honom och vi fungerar bra, men det är något vi kan komma tillbaka till om det här inte fungerar. Huvudsaken är att laget levererar.

Med en annan kedja som levererar minskar pressen på dig?

– Skillnaden mellan lag som går till slutspel och kanske bara klarar sig kvar är bredden, att fler kliver fram. Det gör oss till ett starkare lag. Har jag en sämre dag finns andra som kan kliva fram.

Snackade ni om nytt kontrakt eller slutspel inför säsongen?

– Ambitionen är att gå till slutspel. Vi har ett bättre lag i år än ifjol och vi håller absolut för slutspel.

■ ■ ■

I måndags hamnade Mullsjö-stjärnan David Gillek i blåsväder efter att ha spottat på Sirius-backen John Barck.

Efterspelet blev en ursäkt från Mullsjö, ingen anmälning från Sirius och ett Mullsjö-löfte om stöd till Gillek.

I hemmamatchen mot Höllviken, två dagar efter incidenten, var Gillek tillbaka på plan och sköt ett mål och noterade dubbla assist när Mullsjö vann med förkrossande 9-2.

FAKTA

Mullsjö–Höllviken 9–2 (1–0, 3–0, 5–2)

Mullsjö: Petter Van Keppel 2, Sebastian Palmqvist 2, Jimmie Pettersson 2, Kasper Hedlund, Kevin Lundgren, David Gillek. Höllviken: Jacob Gullberg, Ted Nivestam.

Publik: 776.

Warberg–Pixbo 4–6 (2–0, 1–4, 1–2)

Warberg: Jonatan Åkesson, Simon Palmén, Rikard Eriksson, Mattias Wallgren. Pixbo: Alexander Andersson 2, Martin Östholm 2, Kasper Hydén, Patrik Malmström.

Publik: 2 144.

Falun–Dalen 5–8 (2–3, 2–1, 1–4)

Falun: Thomas Holmgren 2, Rasmus Enström, Tero Tiitu, Emil Johansson. Dalen: Johan Eriksson 3, Martin Tokos 2, Ketil Kronberg, Adam Berglund, Stefan Lindberg–Dellsand.

Publik: 2 269.

Kais Mora–AIK 6–5 (0–1, 3–1, 2–3, 1–0)

Kais Mora: Johan Widh 2, Paolo Reidi, Alexander Hallvars Persson, Dennis Wallin, Max Wahlgren. AIK: Kevin Björkström 2, Karl–Johan Iraeus, Rickie Hyvärinen, Joel Kanebjörk.

Publik: 354.

Storvreta–Granlo 5–4 (1–1, 3–1, 0–2, 1–0)

Storvreta: Nicklas Paulsson, Rasmus Sundstedt, Fredrik Holtz, Jesper Berggren, Joakim Olsson. Granlo: Johan Samuelsson 2, Daniel Nordlund 2.

Publik: 771.

ARTIKELN HANDLAR OM