Ahlroths show fixade första bortasegern

Slog till med sju poäng: ”Det känns fantastiskt”

Foto: Bildbyrån
Valdemar Ahlroth, Växjö.
SPORTBLADET

Växjö hade inte vunnit en enda bortamatch i år.

Då slog nye stjärnan Valdemar Ahlroth till med sju (!) poäng och fixade en 12–5-seger mot Helsingborg.

– Jag kommer somna gott i natt, säger segerorganisatören.

Valdemar Ahlroth, 20, har varit en av SSL:s största överraskningar i år.

Borta mot Helsingborg satte Växjö-forwarden nya avtryck.

Och som han gjorde det.

Talangen sköt tre mål, noterade fyra assist och fixade Växjös första bortaseger för säsongen via en 12–5-vinst mot skåningarna.

– Det känns fantastiskt så klart. Det är kul med poäng och ger en boost för självförtroendet. Hade vi torskat hade det nog inte varit samma grej, men nu kände man verkligen att man bidrog till en viktig seger. Mina poäng var grädde på moset, säger segerorganisatören, som därmed sällar sig till det dryga 30-talet spelare genom tiderna som mäktat med sju eller fler poäng i en SSL-match.

– Jag har noll koll på historiken, men det känns hyfsat få förunnat.

Var placerar du detta i karriären?

– Jag har ju vunnit VM-guld med U19, men detta är topp-3. I SSL har jag aldrig varit med om något liknande. Det är lite galet faktiskt.

Jagar slutspel

Ahlroth smyger därmed upp på 18:e plats i poängligan, på samma poäng som Dalen-stjärnan Ketil Kronberg, och bara två pinnar efter Falun-stjärnan Rasmus Enström, för att ta två exempel.

– Detta är mitt andra riktiga år i SSL och jag har vuxit i kostymen nu. Jag vet hur jag ska agera, hur jag ska skjuta. Det känns som jag blivit jämnare, menar Ahlroth.

Växjö är tia i tabellen, en poäng från slutspel, men har en match mindre spelad än konkurrenterna.

– Det var en sexpoängsmatch mot Helsingborg så det var en viktig seger, säger Ahlroth, som också gladdes över första bortavinsten.

– Jag hade inte koll på att vi inte vunnit borta. Jag tycker inte vi är sämre där, men vi har haft en del snöpliga kryss och kanske inte varit lika heta som hemma.

Linköping svarade för ett trendbrott efter fyra raka nederlag då man kunde bortavinna mot Sirius med 4-1.

– Det är klart det känns bra, annars skulle jag ljuga. Det är lättnad. Vi spelade med både skallen och stort hjärta och kom tillbaka till saker som gjorde oss framgångsrika i början av säsongen, säger tränaren Johan Astbrant.

FAKTA

Torsdagens matcher i Superligan

Helsingborg–Växjö 5–12 (1–2, 3–3, 1–7)

Mål, Helsingborg: Daniel Johnsson 2, Jonathan Nilsson, Carl Nilsson, Marcus Gullstrand. Växjö: Valdermar Ahlroth 3, David Östergren 3, Filip Kjellsson 2, Linus Jämtdal, Johan Roos, André Andersson, Rickard Hessmer.

Publik: 742.

Sirius–Linköping 1–4 (1–1, 0–1, 0–2)

Mål, Sirius: Billy Nilsson. Linköping: Marcus Johansson, Matej Jendrisak, Gustav Fritzell, Tobias Gustafsson.

Publik: 607.

ARTIKELN HANDLAR OM