Vann division 2 – utan att träna

”Vi skiter i hur bra spelarna är på innebandy”

1 av 3 | Foto: Quite Right
Välmeriterade duon Deniz Barbal och Fredrik "Krysset" Krusell.
SPORTBLADET

De vann division 2.

Utan att träna.

– Tycker man att det är jävligt roligt med innebandy och tråkigt att träna – då spelar man i Wasahus, säger Johan Johansson.

Inga träningar. Usel ekonomi. Skyhög medelålder. Bara matcher. Full fart framåt.

IBK Wasahus-73 är inget vanligt innebandygäng i division 2. Men deras melodi funkar.

– Vi skiter i hur bra spelarna är på innebandy. Hos oss är det viktigare att man är lite skön, säger Johan Johansson, spelande tränare.

35 i medelålder

När många av spelarna blev över 30 år märkte de att de inte blev bättre av att träna. Så de beslutade sig för att bara spela matcher.

– Skaderisken minskar avsevärt när man tränar noll gånger i veckan. Man minimerar risken och blir mer sugen på att lira när det väl är match.

Trots Wasahus filosofi vann de 20 av 22 matcher under den gångna säsongen och fick kvala till division 1.

– Vi har några som spelat högre upp. I Elitserien och Allsvenskan. Det gör självklart sitt.

Kämpigt med ekonomin

När serien gick mot sitt slut var poängskörden grym. De toppade tabellen. Däremot var det sämre med ekonomin. De låg efter med några räkningar och pengarna lös med sin frånvaro.

– Då bestämde vi oss för att gå för seriesegern. Det skulle innebära två extra kvalmatcher. Vi tog entré och som tur var kom 80-90 personer till vår hemmamatch. Det gjorde att vi klarade ekonomin.

Ålderdomliga målvakter

Wasahus förlorade båda kvalmatcherna, men det är ingen i klubben som gråter floder för att de får stanna kvar i division 2.

– Vi ville inte gå upp. Då är alla bortamatcher hur långa som helst. Då får vi knappt ihop en femma. Spelar vi längre än fem mil från Örebro, då är vi aldrig mer än åtta spelare, inte en chans. Då är folk plötsligt sjuka.

Förra säsongen kvalade laget nedåt, till division 3. Den stora skillnaden till i år? Målvakten.

– Vi fick en ny målvakt till i år, Hansi Sterzenbach. Han är 46 år och har varit svinbra. Det är ändå en föryngring i truppen. Vår förra målvakt var 49 år.