”Jag känner mig inte som en underdog”

Linköpings veteran med kaxig passning till storfavoriten

Foto: BILDBYRÅN
Linköpings Henrik Qvist.
SPORTBLADET

På andra sidan: världens bästa klubblag som jagar sin tredje raka SM-titel.

Men skrällgänget Linköping är kaxigt.

– Jag känner mig inte som en underdog. Det finns inget annat än guld, säger veteranmålvakten Henrik Qvist, 34.

Målet var bara att ta sig till slutspel. Det har blivit så mycket mer än så.

Linköping slutade trea i SSL och efter att ha stormat fram i både kvart och semi är klubben framme i sin första SM-final någonsin.

– Linköping har gjort en jätteresa. Jag har spelat i klubben sedan 2001 då vi hette KFUM Linköping och varit med från division två. Så resan har varit lång, men fantastisk, säger Henrik Qvist.

Tröjan är välkänd

Målvakten slutade under försäsongen, men återfick sugen och när han väl kom igång spikade han igen. Linköping har släppt in minst mål av alla under säsongen – mycket tack vare keepern som blivit ökänd tack vare sin matchtröja.

Den är vid.

– Jag har en utsliten väst och en liten tunnare tröja under, därför ser den större ut. Det är psykologiskt.

Täcker den mer än en vanlig tröja?

– Lite täcker den, men framför allt är det att den ser ut att vara större. Det är många som retar sig på det där, så det är till min fördel. Men jag har ingen målvaktsväst under, när jag började spela innebandy hade man inte det.

"Det är 50-50"

Oavsett typ av väst – Qvist lär behöva storspela för att Linköping ska lura Falun på guldet. Jättefavoriten från Dalarna har tagit hem både SM och Champions cup de senaste två åren och östgötarna är rejäla underdogs.

Eller?

– Det är väntat att vi ska vara det i media, men jag känner mig inte som en underdog. Jag är här för att vinna guld, det finns inget annat, säger Henrik Qvist.

Trots att ni möter världens bästa lag?

– Vi har absolut respekt för dem, men jag vet vad vi kan och får vi det att klaffa kommer de få kämpa för att vinna. Det är 50-50, tycker jag. Det är en match och bäst dagsform avgör. Så är det.

Hur skulle det vara att vinna SM-guld?

– Fantastiskt. Det är något man drömt om sedan man varit hur liten som helst, så det skulle vara väldigt mycket känslor som kom ut då. Nu åker vi.

* Final herrar, Falun-Linköping TV4 15.15

ARTIKELN HANDLAR OM