Gör sjunde, eller åttonde, SM-finalen

”Var inte roligt att vinna VM”

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Helena Lundqvist Cabrera har spelat så många SM-finaler att hon tappat räkningen.

Inför årets slutspel gjorde hon comeback med Rönnby för att ta sitt tredje guld.

– Det finns inget roligare i hela världen än att spela en sådan här match, säger 34-åringen.

Hon om någon vet vad det handlar om.

I dag gör Helena Lundqvist Cabrera sin sjunde SM-final. Eller åttonde. Hon är inte riktigt säker.

– Jag vet inte om jag spelade tre eller fyra med Falun. Jag tror att det är fyra, men det kan vara tre. Sedan är det fjärde nu med Rönnby, säger "Lunkan".

Vilket är bästa finalminnet?

– Helt klart det första guldet i Globen 2007. Vi låg under med 0–3, men i omklädningsrummet mellan andra och tredje perioden var det magiskt. Vi bestämde oss att vända och det gick till straffar. Helt fantastiskt.

Stor poängsuccé

Lundqvist Cabrera, som gjorde sin första säsong i elitserien redan som 15-åring, hade egentligen slutat.

Men precis som i fjol gjorde hon comeback några matcher innan slutspelet och där har hon varit en bärande pjäs. På 13 framträdanden har Helena Lundqvist Cabrera gjort 16 poäng.

– Jag åkte på en stressfraktur i oktober. Jag fick lägga ner innebandyn helt och hållet och det tog tio veckor innan jag kunde träna på igen. Jag åkte ner på träningsläger till Tenerifa, det funkade bra och var bara så himla skönt. Sedan dess har det varit fantastiskt roligt.

Har pendlat långt

Men det har krävts en del tid på vägarna. Helena Lundqvist Cabrera bor i Falun och har pendlat ett hundratal mil i veckan för att kunna träna.

– Men det har varit värt varenda mil jag gjort. Ibland har det kanske inte alltid varit så vettigt att sätta sig i bilen och köra, men jag har klarat av det. Jag får tacka alla vänner som ställt upp och pratat med mig telefon när jag suttit i bilen. Jag har vetat vad målet har varit och nu är vi framme vid delmålet.

"SM-guld roligare än VM-guld"

SM-finalen ja. Ni möter Mora, vad tror du om det?

– Tittar man på pappret ska de egentligen ta oss, men jag tycker att vi som lag är otroligt mycket starkare. Vi har en glädje som de inte har.

– Man kan jämföra när jag var med och vann VM-guld 2007. Det var som att någon drog ur proppen. Det var inte roligt att vinna VM-guld när man vunnit SM-guld med ett lag någon månad tidigare som man tyckte så mycket om. Lite så känner man med Mora. Jag är övertygad om att de inte har samma lagsammanhållning som vi.