Kais Mora tog första guldet på 29 år

"Tredje gången gillt"

SPORTBLADET

Två finalförluster de tre senaste åren och 29 år sedan senaste guldet.

Men nu är väntan över – Kais Mora är bäst i Sverige.

– Äntligen! Tredje gången gillt. Det går inte att beskriva hur glad jag är just nu, säger matchhjälten Therése Karlsson.

Kais Moras finalfacit var allt annat än bra.

För tre år sedan förlorade de finalen mot Iksu, ifjol var man där igen – då kvitterade Djurgården med två minuter kvar av full tid och avgjorde sedan i förlängningen.

Men i Globen bröts finalförbannelsen.

Kais Mora besegrade Rönnby med 5–3 och är svenska mästare för andra gången i klubbens historia. Senast det begav sig var det 1986, då under namnet Kristinebergs AIS.

"Otroligt stolt"

Stor segerorganisatör var Therése Karlsson. Mora-anfallaren,var sjuk och missade slutspelet i fjol. Här fick hon sin revansch.

– Jag hade problem med köldkörteln och fick vila. Sen har jag tagit det dag för dag och match för match och jag har fått bra hjälp av laget. Det går inte att beskriva hur glad jag är just nu, säger Karlsson.

Det var hon gav Dalalaget ledningen efter bara två minuter efter en jättetavla av Rönnby-keepern Lara Loisa.

Lagen följdes sedan åt, Mora tog ledningen och Rönnby kvitterade.

I mitten av andra satte Amanda Larsson 3–2 i powerplay – och sex minuter in i tredje kom den fjärde, matchavgörande fullträffen.
Therése Karlsson skickade in 4–2 och efter det orkade Rönnby aldrig komma igen.

– Vi hade ett lugn i laget och gjorde det tillsammans. Det är helt fantastiskt. Det är min nionde säsong i Kais och nu tredje gången gillt i final, säger hon.

”Det blir daladans”

Firandet var vilt efteråt. Spelarna samlades i en stor ring på innerplan, en lagledare gjorde "sälen" inför fansen och den stora klacken skrek ut sin glädje.

Rönnbys stjärnor gick genom den mixade zonen med tårar i ögonen. För Therése Karlsson blev det däremot ett antal stopp.

Nästan för många, tyckte hon själv.

– Jag har aldrig gjort en tv-intervju förr, men ska det vara första gången ska det vara nu. Men jag är lite trött på det här, nu vill jag bara fira med laget. I kväll blir det daladans, säger hon.

FAKTA

Kais Mora–Rönnby 5–3 (2–2, 1–0, 2–1)

Kais Mora: Therese Karlsson 2, Moa Tschöp, Amanda Larsson, Malin Andréasson. Rönnby: Mira Wickman 2, Linnéa Nilsson.

Publik: 10 523.