Från "Umä" till VM - via ”tårarnas väg”

Anna Wijk ingår i den svenska truppen inför fredagens start i innebandy-VM

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

60 landskamper i bagaget, toppar poängligan i SSL och tre VM-guld.
Nu väntar ännu ett VM för världspelaren Anna Wijk.
– Vi har en riktigt stark trupp, säger Wijk till Innebandymagazinet.

Det svenska laget har ett övertygande facit med sex VM-vinster, varav fyra av dem de senaste åren. I vinnarlaget åren 2009, 2011 och 2013 spelade hon, Anna Wijk.

I år är hon med igen. Idag, fredag, drar VM i Tammerfors, Finland igång.

Precis som många andra växte 24-åringen upp i en idrottsfamilj där hon testade alla möjliga sporter, men nej inget gick upp mot innebandyn. När det inte fanns ett flicklag hemma i Sandviken började hon spela i pojklaget - utan problem.

"Jag ska till Umä"

Wijk spelade tillsammans med grabbarna fram till hon fyllt 11-12 år. När andra barn i Annas ålder funderade över högstadiet planerade Anna för gymnasiet: RIG Riksinnebandygymnasiet.

– Det var nog i den ålder som hon hade bestämt sig. ”Jag ska till Umä”. Och det visade sig ju onekligen såhär i efterhand att det låg något bakom den målmedvetenheten, säger Håkan Wijk, pappa till världsstjärnan till Innebandymagazinet.

Och så skulle det också bli - till Umeå och RIG åkte hon.

Trots hemlängtan och många tårfyllda telefonsamtal med familjen menar hon att RIG gav henne mycket - både som spelare och person.
– E4:an som går upp till Umeå döpte mina föräldrar om till ”tårarnas väg” då det gråtits väldigt mycket under den sträckan. Det är något som var tufft då men som man ändå kan skratta lite åt så här i efterhand, säger 24-åringen till Innebandymagazinet.
– När Anna kom till oss så hade hon en exceptionell känsla. Vi lärde henne egentligen inte så mycket innebandy under tiden hon var hos oss, den kunskapen hade hon redan, berättar Peter Svensson, Wijks tränare på RIG.

Men det var inte bara Svensson som såg Wijks potential.

Världsmästare som sjuttonårig

Flera elitklubbar ville åt 16-åringen som spelat så bra, som lärde sig så snabbt. Till slut bestämde sig Wijk för IKSU Innebandy. Tillsammans med Svensson bestämde de att centern skulle spela för RIG på dagtid och sin nya klubb IKSU på kvällstid för att inte missa skolan. IKSU blev en stor milstolpe i Wijks liv.
Det var där hon vann sin första seniortitel: ett Champions Cup-guld.
Det var där hon som 17-åring blev uttagen till landslaget. Då spelades VM hemma i Västerås där Anna spelade center i förstalinan. På sitt första VM blev hon världsmästare.

Utsedd till Sveriges viktigaste spelare

Nu spelar Anna i Kais Mora och säsongens SM-guld i Globen rankar stjärnan som det största i sin karriär. I april i år blev Wijk utsedd till Sveriges bästa center för andra året i rad och enligt Innebandymagazinets VM-enkät, där läsarna fick rösta fram sin favoritspelare i det svenska laget, tog 24-åringen hem segern. 48 procent av läsarna röstade även fram Wijk som Sveriges viktigaste spelare i VM.
Till Tammerfors anser centern att de skickar den bästa truppen någonsin.
– Det är svårt att jämföra, men vi har en riktigt stark trupp med många individuellt skickliga spelare och teknisk finess. Men jag skulle att detta är det bästa laget, säger hon.

VM spelas 4-12 december.

* 14.30: VM-premiär Tyskland-Sverige, TV 12

FAKTA

VM- vinster genom tiderna

1997 (i Finland) Vinst: Sverige

1999 (i Sverige) Vinst: Finland

2001 (i Lettland) Vinst: Finland

2003 (i Schweiz) Vinst: Sverige

2005 (i Singapore) Vinst: Schweiz

2007 (i Danmark) Vinst: Sverige

2009 (i Sverige) Vinst: Sverige

2011 (i Schweiz) Vinst: Sverige

2013 (i Tjeckien) Vinst: Sverige