Sverige till final i innebandy-VM

Möter hemmanationen på lördag

Foto: Foto: Per Wiklund
SPORTBLADET

Jämnt efter en period.

Sedan handlade semifinalen om ett lag: Sverige.

Med 7–3-segern mot Schweiz väntar nu final mot hemmanationen Finland.

– Det var lite trevande i början, lite ängsligt, men vi växte in i det och ökade tempot successivt. De orkade inte på två femmor till slut, säger förbundskapten Andreas Lundmark till Sportbladet.

Målproduktionen har det inte varit något fel på under innebandy-VM i Tammerfors. Efter tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal hade Sverige skickat in hela 55 mål.

Men i powerplay-spelet har krutet varit torrt, då sex tillfällen inte har resulterat i något blågult mål.

En taktik, hävdar Sofie Andersson. Enligt försvararen valde spelarna att mörka sina spelvarianter till längre in i turneringen, då matcherna skulle betyda mer än i det tidigare skedet.

Som i semifinalen mot Schweiz.

Final på lördag

När Sverige väl fick möjlighet i spel fem mot fyra – ja, då small det till bakom målvakten Monika Schmid. Med Emelie Wibrons mål utökades ledningen till 4–1. Sedan blev vägen fram till finalen tämligen enkel. Louise Wickström satte femman efter 2.13 minuter in i tredje perioden och kort därefter gav Jennifer Stålhult Sverige en 6–2-ledning innan hon ökade på till 7–3.

I finalen, som spelas på lördagen, väntar nu Finland.

– Vi har jobbat mot det här i två år, byggt kring de här matchen, och ni är vi där och det är nu vi ska vara som bäst. Det är nu spelet ska sitta, säger Andreas Lundmark.

Bortaplan med 6500 på läktarna...

– Det är bara kul, det är inte så ofta man får uppleva det inom innebandyn så vi ser det bara som positivt. Vi har varit förberedda på det här länge.

Hur ska Finland besegras?

– De spelar ett speciellt försvarsspel som vi måste såra, och där har vi diverse saker som vi kommer att göra.

Finland till final efter tavla

Hemmanationen säkrade sin finalplats efter en målvaktstavla med tre sekunder kvar av mötet med Tjeckien (4–3).

Elina Kujalas skott tog i sargen bakom Tjeckiens mål, studsade tillbaka in framför målburen och målvakten Lenka Kubickova fick inte ordning på sina händer utan stötte in bollen i nät.

FAKTA

Resultat, semifinal

Sverige–Schweiz 7–3 (1–1, 3–1, 3–1)

Sverige: Jennifer Stålhult 2, Amanda Larsson, Iza Rydfjäll, Sara Helin, Emelie Wibron, Louise Wickström. Schweiz: Nina Bartschi 2, Corin Ruttimann.

Publik: 3 034.

Finland–Tjeckien 4–3 (1–0, 0–2, 3–1)

Finland: Karoliina Kujala 2, Marianne Hannonen, Alisa Pollanen. Tjeckien: Denisa Billa, Eliska Krupnova, Hana Konickova.

Publik: 4 676.