Målskytten ska vakna: ”Poängen spökar...”

Seriefinal mellan Pixbo och Falun

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Rutinerade målmaskinen Patrik Malmström har inte stått att känna igen i höst.

Han medger att det varit tufft.

– Det där med poängen spökar lite i tankarna, säger Pixbo-forwarden inför seriefinalen mot Falun.

Pixbo ligger tvåa i tabellen och nu väntar seriefinalen mot trippla mästarna Falun.

Men trots Pixbos starka höst så har målmaskinen Patrik Malmström, 26, inte känts igen.

Tio mål på 14 matcher är långt ifrån fjolårssnittet där det blev 33 mål på 25 matcher.

I höst har han fått byta omgivning, testats som center och även varit bänkad av nye tränaren Per Tjusberg.

– Jag fick sitta mot AIK. Jag blev förbannad. Jag är väl inte den bäste att ha på bänken heller, jag peppar inte utan blir mest lack och går in i mig själv, säger Malmström.

– Jag är inte van vid att sitta vid sidan om och har inte varit petad på fem år. Men jag har inte fått mitt spel att stämma. Vi har spelat annorlunda i år och det har varit en omställning.

”Nytt för mig”

Poängmaskinen erkänner att poängkolumnen är viktig.

– Jag har varit i toppen av poängligan några år så det där med poängen spökar lite i tankarna. Att gå mål- och poänglös är nytt för mig, säger han och fortsätter:

– Men jag får slita för laget istället. Man mognar med åren och jag får acceptera att bidra med andra saker. Sedan har det inte varit total torka, lite poäng har det blivit. Personligen har det varit sådär, men laget har tuffat på och det är ändå det viktigaste.

Hur var det att spela center?

– Tränaren ville ta bort min trygghet lite, testa något nytt. Han tyckte att det gick bra men jag själv tycker att det gick skit. Det blev många nya situationer och mer boll än vad jag är van vid. Ärligt talat så ville jag tillbaka som forward igen och det fick jag vara senast också. Vi får se hur det blir mot Falun.

”Fortfarande speciellt"

Malmström är inne på femte säsongen i Pixbo och kom från just Falun.

– Det är ett tag sedan men jag känner nästan alla i Falun så det är fortfarande speciellt att möta dem, säger han.

Falun är dominanter med tre raka guld och serieledning, går det att stoppa dem?

– Absolut. De är inte oövervinnerliga. Vi har slagit dem flera gånger, vi vet att det går.

Falun är ganska kaxiga med att de ska vinna igen, hur ser du på det?

– Äh, det är bara att vara kaxig tillbaka. Det är dags för oss att vinna guld igen. Det känns som vi har en bra chans i år.

FAKTA

PLUSBETYG

PIXBO

MÅLVAKTER

Jon Hedlund är en av Sveriges bästa målvakter. Framtida landslagsetta. Oskar Adler är en kompetent backup.

BACKAR

Vid sidan om storstjärnan Martin Östholm så glänser inte namnen på pappret, men försvaret har varit oerhört bra i höst. Jens Milesson har slagit igenom rejält. Fin bredd.

FORWARDS

Patrik Malmström har inte haft samma löd i bössan som tidigare, men Pixbo har tre bra kedjor. Daniel Calebsson är motorn och den stora ledaren. Linus Henriksson är i fin poängform.

TRÄNARE

Per Tjusberg, en erkänt skicklig taktiker, är ny för året och har ändrat en del i spelidén. Bland annat så praktiserar Pixbo ett rakare spel i år.

TOTALT: 16

FALUN

MÅLVAKTER

Johan Rehn är en toppmålvakt och har haft stor del i Faluns gulddynasti. Dock ihåligare bakom honom i år efter att Måns Parsjö-Tegnér stuckit.

BACKAR

Strålande backbesättning med en grym mix. Emil Johansson och Thomas Holmgren är topparna. Adam Fernqvist och Mattias Carlgren bidrar med elakhet och fysiskt spel.

FORWARDS

Tre kanonkedjor. Alexander Galante Carlström, Jonas Adriansson och Rasmus Enström är SSL:s bästa. Har landslagsforwarden Johannes Larsson i tredjekedjan (!). Fint nytillskott i Simon Palmén.

TRÄNARE

Thomas Brottman har samlat SM-guld på hög som både spelare och tränare. Vinnarskalle som hela tiden vill utveckla spelet.

TOTALT 19