Division 1-spelare tog Thailand till historiskt VM

"De har sagt upp sig från sina jobb i sex månader bara för att satsa på det här"

1 av 3 | Foto: PRIVAT
SPORTBLADET

Robin Karlsson från Malmö är platschef på ett gym i Lomma och spelar division 1-innebandy med Malmhaug på fritiden.

I dagarna tog han dessutom Thailand till VM – för första gången i landets historia.

– Det var fotografering och andra lag som ville byta tröjor med en, det var overkligt, säger 23-åringen till Sportbladet.

Det var i helgen som Asiens VM-kval i innebandy avgjordes i Pattaya, Thailand.

Hemmaplan för Robin Karlsson och hans landslag, i ett land där innebandy är allt annat än en stor sport – men där värdnationen gjorde allt för att locka publik till matcherna och få upp intresset.

– Det var gratis inträde till matcherna och det sändes på tv också, i fem kanaler. Och det känns verkligen som att det växer här, speciellt nu när vi skrev historia, säger Robin Karlsson.

Malmöbon blev hela Asienkvalets poängkung med 20 poäng på fem matcher och var starkt bidragande till den historiska bedriften.

– Laget hade inte ens någon världsrankning innan – och killarna hade spelat innebandy i sex månader, berättar han.

"Vi blev en familj"

Karlsson, eller Pawat Thaidit som är hans thailändska namn, är adopterad från Thailand och har dubbla medborgarskap. Förutom han var det fem andra svenskar och två finländare med i truppen, medan resten av laget bestod av thailändare.

Hur kom det sig att du blev uttagen?

– Den assisterande tränaren är svensk, och han hörde sig för i Sverige för att se om det fanns några innebandyspelare med thailändskt medborgarskap. Min klubb frågade mig, och så tog jag kontakt med honom. Det finaste man kan göra är ju att få representera ett landslag.

Hur gick det att komma in i laget?

– Det var lite annorlunda att komma ner dit i värmen och att träna i sex timmar. Men det är ju landet av ”smileys” och man kom in i laget fort, några andra av svenskarna kunde thailändska också så det funkade bra. Vi blev som en familj till slut.

Sagt upp sig från sina jobb

Efter gruppspelet, där Thailand skrällde och bland annat slog Sydkorea, väntade semifinal.

Singapore blev för tufft och Thailand ställdes i en avgörande match mot Japan om den åtråvärda tredjeplatsen i kvalet – den sista som innebar avancemang till VM.

Väl där stod Thailand för ännu en skräll och vann med 6–1 mot ett Japan som har deltagit i flera VM.

– Man kunde inte fatta riktigt att vi gått vidare. Det var fotografering och andra lag som ville byta tröjor med en, det var overkligt.

Vad sa ni till varandra när matchen var slut?

– Att vi skrev historia, vi klarade det. Vi firade med strandfest och sen lite i Bangkok också. Men det var många som inte kunde smälta det direkt efteråt. Dagen efter kände man hur stort det var, säger Robin Karlsson, som fortfarande låter tagen av det som hänt.

– Man känner att det är stort för mig, men också för de andra killarna. De brinner verkligen för det här. De har sagt upp sig från sina jobb i sex månader bara för att satsa på det här. De kämpar så hårt, och att få hjälpa till och göra det här möjligt, det var verkligen helt underbart.

Samlas i Sverige inför VM

Att Thailand ska spela VM har blivit en snackis i innebandyvärlden – och många har hört av sig till förbundet i Thailand för att de är intresserade av att spela för landet, berättar Robin Karlsson.

– Helt plötsligt kan vi möta Sverige i ett VM. Sen hur det går, ja det får man se – men det är stort.

Hur bra är ni?

– Med rätt inställning kan man komma långt. Vi överraskade många lag, vi visade verkligen kan spela bra innebandy. Vi spelar rolig innebandy och jag tror att många kommer att vilja se oss.

VM 2016 spelas i Lettland och Thailand kommer att behöva vässa formen för att att en chans i någon av matcherna. Var träningslägren ska äga rum är redan bestämt.

– De andra grabbarna ville verkligen komma hit, så vi blev lovade det att om vi gick vidare så skulle vi samlas i Sverige. Så vi kommer att samlas här och i Thailand innan vi åker till Lettland.