”Har många nivåer kvar att bevisa...”

I kväll ska Erik Skoglund försvara sin titel: ”Mycket press på mig”

Titelförsvarare Erik Skoglund ställs mot den spanske mästaren, Adasat Rodriguez, 27.
SPORTBLADET

Erik Skoglund har börjat kika upp mot de allra största i boxningsvärlden.

– Jag har många nivåer kvar att bevisa mig på innan jag kan jämföras med toppkillarna. Men jag har några år på mig att nå den nivån, säger Erik inför kvällens titelförsvar mot Adasat Rodriguez.

Erik, 22, ska försvara sin EU-titel i lätt tungvikt. Ingen titel som imponerar när vi pratar om Floyd Mayweather Jr och Manny Pacquiao som jag vill att han ska jämföra sin nuvarande status med.

– Jag har slutat att försöka härma någon. Man måste skapa sin egen väg, säger Erik som ser och analyserar väldigt många boxningsmatcher.

– Framförallt har de visat så många gånger att de är att räkna med. Man snor lite idéer av varje och försöker plocka ihop det bästa men man blir aldrig fullärd och de här är inte heller perfekta även om Mayweather är snudd på, säger Erik.

”Tror stenhårt på vinst”

Kvällens match ska han vinna.

Så långt har vi kommit i hans karriär. Han har en titel och är storfavorit att försvara den.

– Det är första gången som jag försvarar och det känns väl som att jag har mycket press på mig. Man tror stenhårt på att jag ska vinna matchen och det gör jag också men det är boxning och det är en stark kille som går framåt och slår hårt.

Med ett av jordens märkligaste yrkesval kan han i kväll antingen ta ett steg mot rikedom och berömmelse eller halka väldigt långt ned så att han till och med snuddar vid försörjningsboxarna betalda för att förlora mot framtidens möjliga stjärnor. Få jobb är på alla sätt och vis så brutala som boxning.

Tyska storstallet Sauerland ser en möjlig superstjärna i Erik Skoglund och matchar honom försiktigt.

– Jag är bara 22 år och Sauerland vill skynda långsamt, men det har vi väl gjort ett tag? De har inte bråttom men jag känner mig redo.

Inga onödiga risker

Samtidigt är det lätt att imponeras för mycket av hans segerrad som proffs. Alla i branschen vet att siffror är en sak men när boxaren hamnar i ringen mot en riktigt bra motståndare är siffrorna inte värda någonting.

– Sauerland mäter hur jag reagerar på träningar och jag växer fortfarande. Är väl ännu inte lika stark som konkurrenterna, även om jag säkert kommer att bli det, men då tycker stallet att det är en onödig risk att kasta upp mig mot ett maffigt motstånd för tidigt.

Skoglund är professionell och satsar på att bli bäst.

– Jag har alltid tränat på det jag varit dålig på, ända sedan jag var liten, och därför har jag blivit ganska bred i min boxning. Nu känner jag att jag behärskar det mesta lite grand.

Fajten sänds på TV10 klockan 21.00

FAKTA

Det här är Erik Skoglund

Ålder: 22.

Viktklass: lätt tungvikt.

Matcher som proffs: 18 segrar (9 på KO), 0 förluster.

Regerande EU-mästare.

ARTIKELN HANDLAR OM