Ilskan mot Fury – efter kvinnohånen

”Kvinnorna ska vara i köket – göra mig en god kopp te”

SPORTBLADET

Tyson Fury är i blåsväder.

En intervju där boxaren hånar kvinnor har fått Storbritannien att rasa – och nu kan Fury gå miste om priset ”årets idrottspersonlighet”.

– Jag tror att en kvinnas bästa plats är i köket eller på rygg, säger Fury i intervjun väckt ilska.

Det kan gå snabbt att gå från hyllad till hatad.

Fråga bara Tyson Fury.

Efter att ha vunnit titelfajten Wladimir Klitjko förra helgen har Fury seglat upp som en av favoriterna till BBC:s åtråvärda titel ”årets idrottspersonlighet” år 2015.

De två senaste åren har priset tagits hem av Andy Murray (tennis) och Lewis Hamilton (formel 1), men nu kan Fury stoppas till årets omröstning – innan priset ens delats ut.

Hånar kvinnor

Anledningen är att 27-årige Fury uttalat sig nedlåtande mot kvinnor och hånat friidrottaren Jessica Ennis-Hill – som är en av favoriterna till BBC:s pris – i en intervju som publicerats på Youtube.

– Hon är en friidrottare va? Hon är bra och har vunnit en del medaljer. När hon får en klänning på sig ser hon ganska vältränad ut, säger Fury i intervjun som spelades in innan titelfajten mot Klitjko.

Vidare säger Fury saker som att ”damboxning ger honom energi när han är trött”, men menar att det inte ligger något könsdiskriminerande i det han säger.

– Jag tror att en kvinnas bästa plats är i köket eller på rygg. Det är min personliga åsikt, att de ska göra mig en god kopp te, säger boxaren.

Han passar även på att prata nedlåtande om sin fru Paris som han har två barn tillsammans med.

– Ibland behöver hon en rak höger, ibland inte, säger Fury. 

”Förhoppningsvis vinner jag inte”

Intervjun har rört upp starka känslor i Storbritannien och drygt 50 000 människor har nu skrivit på en protestlista för att diskvalificera Fury från priset som ”årets idrottspersonlighet”.

Protesterna har även fått BBC att reagera, men det är inte möjligt att plocka bort Fury som en av kandidaterna, enligt The Telegraph.

– Om han vinner så kommer han liksom alla andra att vara live på BBC One. Och det han säger måste vara lämpligt för publiken. Detta är ingen plattform för människor att vädra personliga åsikter, säger en källa till Telegraph.

Fury själv har tagit det hela med ro och kommenterat saken på Twitter.

”Förhoppningsvis vinner jag inte BBC:s pris då jag inte är den bäste förebilden för barn. Ge den till någon som förtjänar det i stället”, skriver boxaren ironiskt (?).