”Sjabblade bort en halv miljard dollar”

Hårsmån från konkurs: ”Tappade det fullständigt”

Foto: TT
SPORTBLADET

Vintern 2004 stod Mike Tyson på ruinens brant, ett snedsteg från att gå i personlig konkurs.

Nu avslöjar stjärnan att han hade ett eget kapital på nära 500 miljoner dollar när han stod på toppen av sin karriär.

– Jag kunde inte kontrollera mig, säger han.

Tidigare i år uttryckte Floyd Mayweather Sr oro för att hans son – världens just nu bäst betalde idrottsman – kan vara på väg att förlora kontrollen över sina pengar.

Mike Tyson kan vittna om att det är lätt hänt.

Den före detta boxningsstjärnan har varit nere på botten och vänt.

Vintern 2004 – ett par år efter att han stod på toppen av sin karriär – stod det klart att han var lika bra på att bränna pengar som på att boxas. Lyxbilar, juveler, fastigheter, gåvor, resor, en skilsmässa och  – för all del – två bengaliska tigrar hade kostat honom en förmögenhet och kvar stod den före detta tungviktsmästaren med blott 40 000 kronor kvar på bankkontot.

”Tappade kontrollen”

Nu talar han ut om haveriet.

Mike Tyson bekräftar i en intervju med CNBC att han under sin peak som idrottsman hade ett eget kapital på mellan 400-500 miljoner dollar, men säger att han aldrig hade disciplinen för att förvalta dem.

– Jag tappade kontrollen fullständigt, säger Tyson.

”Vill inte dö”

Efter flera år av problem med droger, pengar och psykiska besvär säger sig 49-åringen i dag vara tacksam över att ha fått en andra chans. På senare år har han medverkat i flera Hollywoodfilmer och enligt Tyson själv är hans supporterskara större nu än vad den var under hans aktiva idrottskarriär.

– Jag vill förändra mitt liv, jag vill vara nykter, jag vill inte dö. Jag vet att jag har varit en dålig människa och gjort många dumma saker, men jag hoppas att folk kan förlåta mig, säger Tyson.