Proffs i OS – men stjärnorna kritiska

Foto: TT
David Haye.
SPORTBLADET

Proffsboxare får grönt ljus att delta i sommarens OS i Rio.

Men flera stjärnor är kritiska.

– Jag skulle hata att se en 17-årig pojke från Sverige bli knockad så att han hamnade i koma, säger förre världsmästaren i tungvikt, David Haye, till AP.

Boxning i OS har varit för amatörer. Men nu har det internationella boxningsförbundet (AIBA) tagit beslutet att proffs är välkomna till sommarens mästerskap.

– Jag vet inte hur många, men det kommer att vara proffsboxare med. Alla kommer att behöva kvalificera sig och de kommer att behöva bli uttagna från sina nationella förbund. De får inte en automatisk plats, säger AIBA:s ordförande Ching-Kuo Wu till nyhetsbyrån Reuters.

"Folk skulle fråga"

Men beslutet att amatörer ska få möta proffs väcker kritik från proffsen själva.

– Jag skulle hata att se en 30-årig ex-världsmästare komma tillbaka till OS och i den första omgången fightas mot en 17-årig pojke från Sverige och knocka honom så att han hamnade i koma. Då hade folk frågat: "Varför lät du det hända?, säger den förre världsmästaren i tungvikt, David Haye till AP enligt SVT.

Han får medhåll från forne OS-mästaren Lennox Lewis, som tycker det är orättvist mot de boxare som under åratals satsat mot de olympiska spelen.

"Inte rättvist"

– Det är inte rättvist tycker jag. Helt plötsligt får en världsmästare eller någon annan toppboxare möta en amatör utan erfarenhet, har han sagt till Daily Mail.

Den svenska världsmästaren Mikaela Laurén har inga som helst tankar på att satsa mot årets OS.

– Det vore dumt för mig, varför ska jag gå tillbaka till amatörboxning? Jag har gått 30 proffsmatcher och är världsmästare. Det lockar faktiskt inte. Jag tänkte lite på det när det var på väg att komma, men kände ingen anledning att gå tillbaka till amatörboxning och boxas gratis, säger hon till SVT Sport.

"Skulle förgylla min karriär"

Men hon öppnar ändå dörren för att vara med om fyra år.

– 2020 kanske de har utökat viktklasserna. Nu har jag ju en VM-match inplanerad och kan inte ändra mitt sätt för att träna och kvala in.

– Det skulle förgylla min karriär att vara med på ett OS, det är ju det jag alltid drömt om. Jag försökte ju komma med på fyra OS som simmare.