Jörgen Kruth ska explodera i UFC

Sveriges främsta kampsportare skrev på i går: ”Riktigt roligt”

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Jörgen Kruth har skrivit på för fyra matcher på två år med UFC. Debuten gör Kruth mot fransmannen Cyrille Diabate i Globen den 14 april.
SPORTBLADET

Sveriges främsta kampsportare Jörgen Kruth skrev i går på kontraktet som gör honom till det senaste svenska namnet i MMA-organisationen UFC.

– Det stämmer, jag skrev på papprena nyss och det ska bli riktigt roligt, en enorm utmaning, säger han till Sportbladet.

Jörgen Kruth, un- der en K1-gala, mot Freddy Kem- ayo, Frankrike. Kruth debuterar i UFC den 14 april.

För tio år sedan var han superstjärna i den japanska kickboxningsorganisationen K-1. Nu vid 37 års ålder väntar karriärens sista stora utmaning för Jörgen Kruth, The Ultimate Fighting Championship. Debuten kommer den 14 april när UFC kommer till Stockholm för sin första gala någonsin på svensk mark.

Rutinerad fajter

– Jag var först lite tveksam, jag fick förslaget redan i november så jag har haft god tid att tänka över det. Men nu när beslutet är taget känns det riktigt bra. Framför allt ska det bli riktigt kul, det är därför jag gör det. Tanken att testa på UFC har funnits ända sedan de drog igång 1993, jag var ju aktiv redan då, så det känns häftigt att få prova på det nu.

Debuten inför hemmapubliken i Globen blir Kruths blott sjätte MMA-match i karriären, en i UFC-sammanhang ganska kort meritlista. Men med 83 professionella thaiboxningsmatcher, varav 68 vinster och flera världsmästartitlar, är det en minst sagt rutinerad fajter som nu tar sig an MMA-världens högstaliga. I sin övergång från thaiboxning till MMA har Jörgen dessutom tränat med en av sportens största stjärnor, Dan Henderson, även han UFC-fajter.

”Kul med en som står”

– Jag har varit över och tränat med honom vid ett flertal tillfällen de senaste åren. Jag har hjälpt honom med den stående fightingen och han har hjälpt mig med brottningen. Men framför allt så tar jag med mig hans inställning både i och utanför ringen. Han snackar inte så mycket skit utan fajtas istället.

För motståndet i Globen står en fajter med en liknande bakgrund som Kruth. Fransmannen Cyrille Diabate, 38, har även han

rötterna i thaiboxningen och är en utpräglad stående fajter.

– Det känns som en rolig matchning, både för mig och för publiken. Mina tidigare MMA-matcher har alla handlat mycket om golvkamp och det ska bli kul att möta en kille som gärna står upp.

FAKTA

Jörgen Kruth

Ålder: 37

Bor: Stockholm

Familj: Fru och son

Aktuell: Har skrivit på för fyra matcher på två år med UFC.

Debuterar i Globen 14 april.

DET HÄR ÄR UFC:

Startade 1993 av utövare från olika kampsporter som ville mäta krafterna.

 Sporten är MMA (Mixed Martial Arts).

 Håller för första gången en gala i Sverige 14 april 2012 i Stockholm.

Sverige blir åttonde landet förutom USA och fjärde landet i Europa att ha en UFC-gala.