The Mauler: Det har varit en cirkus

Alexander Gustafsson laddar med sina landsmän: ”Vi finns alltid där för varandra”

Foto: BILDBYRÅN
Gruppbild på samtliga deltagare.
SPORTBLADET

Han väntar på en motståndare och ett datum.

Under tiden hjälper UFC-stjärnan Alexander Gustafsson, 27, sina träningskamrater på Allstars Training Center.

– Det är ett av världens bästa gym, säger han till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
The Mauler intervjuas av Sportbladets reporter.

Sedan i januari förra året har flera av Sveriges bästa fajters samlats under ett och samma tak i centrala Stockholm. Alexander ”The Mauler” Gustafsson är den starkast lysande stjärnan och rankas etta i världen i lätt tungvikt bakom mästaren Jon Jones.

Men han är inte ensam.

Just nu hjälper han fyra andra svenska UFC-hopp som gör sig redo inför galan i Globen den 4 oktober: Ilir Latifi, Niklas Bäckström, Tor Troéng och Magnus ”Jycken” Cedenblad.

– De är redo. Vi tränar hårt tillsammans och utvecklas varje dag. Nivån här är otroligt hög och vi är som en enda stor familj.

”Alltid där för varandra”

Kan du sätta ord på er gemenskap?

– Vi finns alltid där för varandra. I motgång och medgång. Tävlar jag så hjälper de mig, tävlar jag inte så är jag på klubben och hjälper de andra grabbarna. Stämningen är kanon och vi umgås mycket utanför träningen också, säger Gustafsson.

Han får medhåll från 32-årige mellanviktaren Magnus Cedenblad som också betonar den starka gemenskapen i gruppen.

– Vi är ett kompisgäng som hänger och har det bra. Det är det som har gjort oss bäst. Alla fyller en funktion och stämningen är grym, säger ”Jycken”.

”Varit en cirkus”

Det har gått en dryg månad sedan Alexander Gustafsson opererade menisken i sitt högra knä. Han beskriver sig själv som 95 procent återställd. Det enda han inte testat sedan ingreppet är löpträning.

Skriverierna har varit många den senaste tiden men nu har Arbogasonen blivit lovad vinnaren i titelfajten mellan Jon Jones och Daniel Cormier den 3 januari.

Innan dess vill han gå minst en match.

– Det har varit en cirkus. Jag vill gå en match för att hålla fokuset uppe och inte bli för rostig. Jag vill ha ett datum och ett motstånd så att jag kan gå in och prestera, säger han.

FAKTA

”THE MAULER” OM SINA MATCHAKTUELLA TRÄNINGSKAMRATER

Niklas Bäckström: ”Niklas styrka är hans vilja att vinna. Han är en stor talang och är väldigt allround. Man vet aldrig vad han kommer att bjuda på i Globen, men jag vet att han går därifrån som vinnare”.

Ilir Latifi: ”Ilir är något utöver det vanliga. Den styrka och explosivitet som han besitter är helt otrolig. Jag har aldrig tränat med en människa som har den kapaciteten. Utöver det är han en otroligt god vän och hans framtid i den här sporten är ljus. Vi tävlar i samma viktklass men jag skulle aldrig möta honom”.

Tor Troéng: ”Har haft det tufft de senaste matcherna men Tor ger sig inte i första taget. En arbetsmaskin som kommer att kliva in och prestera på hemmaplan. Stark både fysiskt och psykiskt”.

Magnus Cedenblad: ”The sky is the limit för ’Jycken’. Han är en fajter med många tricks och kan verkligen bli hur bra som helst”.