Jon Jones har testats positivt för kokain

1 av 5 | Foto: TT
Jon Jones.
SPORTBLADET

Jon Jones har testats positivt för kokain.

Nu lägger Alexander ”The Mauler” Gustafssons ärkerival in sig själv på ett behandlingshem.

– Jag vill be om ursäkt, säger stjärnan i ett uttalande.

Alexander ”The Mauler” Gustavsson har drömt om att få gå en returmatch mot Jon Jones ända sedan den omtalade förlusten i titelmatchen i september 2013. En hel kampsport-värld har suktat efter just en sådan returmatch och den kunde ha blivit av redan 2015.

Testades positivt

Jones vann nämligen sin match mot Daniel Cormier i söndags i vad som kunde ses som en ren semifinal inom lätt tungvikt där det redan var bestämt att vinnaren senare skulle få möta segraren mellan Alexander Gustafsson och Anthony Johnson i en ren titelfajt.

Nu kommer chockbeskedet: Jon Jones har testats positivt för ämnet bensoylekgonin, som finns i kokain. Det positiva testet gjordes den 4 december men Jones stängdes inte av eftersom ämnet inte är otillåtet utanför tävlingar.

Han gjorde sedan ett andra test, som visade negativt. Exakt när det andra testet gjordes är dock inte känt.

Ber om ursäkt

Men nu erkänner Jones själv att han lider av ett drogproblem.

– Med min familjs stöd i ryggen har jag lagt in mig själv på ett behandlingshem. Jag vill be om ursäkt till min fästmö, till mina barn, till min mamma och pappa och till mina bröder för misstaget jag begått. Jag vill också be om ursäkt till organisationen UFC, till mina tränare, mina sponsorer och speciellt till mina fans. Jag tar den här behandlingen väldigt seriöst. Därför ber jag er nu om att lämna mig och min familj i fred, säger stjärnan i ett uttalande, enligt Yahoo.

Nu stöttas Jones – av UFC-presidenten Dana White.

– Jag är stolt över att Jon Jones sökt hjälp för att komma till bukt med sina problem. Och jag är säker på att han kommer klara sig igenom det här likt den mästare han är, säger White enligt ESPN.

Sportbladet sökte i natt representanter från Alexander Gustafssons ledarstab, utan framgång.

Fotnot: Alexander ”The Mauler” Gustafsson möter Antony Johnson på Tele2 Arena den 24 januari.

FAKTA

Rivaliteten mellan Jones och ”the Mauler”

22 september 2013

Alexander ”The Mauler” Gustafsson möter Jon Jones i en titelmatch i Toronto. Svensken gör en storartad insats men för­lorar matchen. Efteråt ifrågasätts domslutet kraftigt men UFC-presidenten lugnar de upprörda fansen genom att slå fast att det kommer bli en returmatch.

8 mars 2014

Alex Gustafsson går en match mot britten Jimi Manuva i London. Men redan inför och efter matchen (som svensken vinner) säger han att fokus ligger på en returmatch mot Jon Jones.

24 juli 2014

Returmatchen ser ut att bli av, tanken är att Gustafsson och Jones ska mötes igen 27 september. Då drabbas svensken av en meniskskada varpå returfajten ställs in. I stället står det klart att Jones ska möta Daniel Cormier i en titelmatch.

13 augusti 2014

Jon Jones skadar sig inför matchen mot Cormier varpå UFC meddelar att fajten skjuts fram till januari. ”The Mauler” blir rasande och menar att han i så fall borde få gå matchen i stället för Cormier.

– Tills dess (januari) kommer jag vara mer än redo, säger svensken.

15 augusti 2014

UFC ”tröstar” Gustafsson genom att ge honom en match mot amerikanen Anthony ”Rumble” Johnson. Matchen – som hålls på Tele2 Arena 24 januari – blir en semi­final där vinnaren sedan ska få möta segraren mellan Jon Jones och Daniel Cormier i en titelfajt.

4 januari 2015

Jon Jones vinner sin match mot Daniel Cormier. Direkt efteråt ger Gustafsson sin syn på matchen via ett uttalande på sin officiella Facebook-sida: ”Jones, jag är inte imponerad av din insats”, skriver han.

I natt

Jon Jones erkänner att han har ett drogproblem och lägger in sig själv på ett behandlingshem.

Sammanställning: Andreas Käck

ARTIKELN HANDLAR OM