UFC: ”Vi har hittat hem här i Stockholm”

I natt skrivs historia – The Mauler: ”Jag bara njuter”

Foto: LASSE ALLARD
SPORTBLADET

Största UFC-galan i Europa någonsin, den näst största i världen genom tiderna.

I natt skrivs svensk idrottshistoria i Tele2 Arena.

– Jag njuter, säger Alexander ”The Mauler” Gustafsson.

Förberedelserna har pågått länge.

Oktagonen och truckar har fraktats till Stockholm från England, 25 ton med material har hissats upp

i luften och 200 högtalare finns utplacerade på Tele2 Arena.

Sportbladet fick i går kväll en unik inbjudan till arenan, där det in i det sista arbetades för att få allt på plats inför nattmanglingen mellan ”The Mauler” och Anthony ”Rumble” Johnson. Det var lugnet före stormen – annat blir det i natt.

”Lever min dröm”

År 2011 kom drygt 55 000 åskådare till Toronto när Georges St-Pierre försvarade sitt mästarbälte mot Jake Shields. Omkring hälften så många finns på plats den här gången – vilket innebär att galan i Sverige bräcker alla andra som tidigare hållits i Europa.

En representant från UFC berättar för Sportbladet att man är överväldigade av intresset som finns för arrangemanget. Organisationens vicepresident, David Allen, instämmer.

– Vi har hittat hem här i Stockholm. Efter fyra år med arrangemang här kan vi se hur sporten växer och hur intresset för UFC och våra atleter ökar. Intresset för Alex och de andra svenskarna som ska fightas är fenomenalt, säger han.

Under invägningen i går hann Alexander Gustafsson inte med mer än några korta rop till fansen, men tidigare i veckan har han konstaterat att det som komma skall blir något alldeles extra:

– Jag lever min dröm. Vi skriver historia nu.

SUPERGUIDE INFÖR UFC 183

Publiken

Knappt 30 000 åskådare beräknas ta sig till Tele2 arena i natt för att se fighten på plats. Det gör galan till den största någonsin i Europa och till den näst största i världen. Det är inte helt slutsålt ännu, så för er som inte redan köpt biljett finns chansen kvar.

Jumbotronen

Jumbotronen är ingen vanlig jumbotron, det är en jumbo-jumbotron. Den som är uppsatt i Tele2 arena är den största som någonsin använts vid en UFC-gala i Europa. Den har fyra skärmar som är 15,5x9 meter. Arenans vanliga skärmar, på respektive kortsida, kommer också att användas. Dessutom finns fyra till utplacerade. Totalt tio stycken, alltså.

Högtalarna

I Tele2 arena finns nu 200 högtalare i olika storlek och styrka utplacerade. All utrustning som används väger tillsammans 250 ton. 25 ton har hissats upp i luften med hjälp av 170 kedjemotorer. Tre stora truckar har skickats hit från England för att underlätta arbetet.

Domarna

Domarna är fyra till antalet, tre är placerade intill oktagonen, den fjärde inuti densamma. Ringdomaren är den som kan bryta matchen om han anser det nödvändigt – poängdomarna är de som, logiskt nog, sätter poäng. För vinst krävs att minst två av domarna dömer till ens favör.

Oktagonen

Oktagon är den rätta benämningen för ringen, som är placerad i mittcirkeln. Ordet oktagon är grekiska för ”åtta vinklar”. Oktagonen är nio meter i diameter omgärdas av väggar av nät. UFC-organisationen har några olika oktagoner som skeppas omkring på de sju haven. Denna skickades till Stockholm från England på ett containerfartyg i julas.

Kameramännen

Kameramän kommer vara utplacerade runt om hela arenan. Tillsammans lägger tv-folket ner över 3 000 arbetstimmar för att täcka evenemanget. Det vill till att skärpan är rätt inställd – för bilderna kablas ut över hela världen. Närmare en miljard människor från 176 länder kan bevittna fighten och i USA sänds den i storkanalen Fox, som är en del av marknätet. Hur många meter tv-kablar som behövs? 150 kilometer.

Gästlistan

Som sig bör vid ett sådant här evenemang är den röda mattan utrullad och kändis efter kändis står på gästlistan. Några av de som dyker upp är Mikael Persbrandt, Börje Salming, Mona Sahlin, Dragomir Mrsic, Danny Saucedo, Martin Jacobson, Niklas Wikegård, Daniel Nannskog, Sean Banan, Patrik Sjöberg, Musse Hasselvall, Daniel Majstorovic, Linda Lampenius och Fredrik Skavlan.

Inmarschen

I kvällens andra matcher går motståndarna in från samma hörn av arenan, men inte Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Anthony ”Rumble” Johnson. De går in från två olika hörn och om jublet var stort när svensken kom in till invägning i går kommer det bli enormt i natt. ”The Mauler” har tidigare gått in till tonerna av Aviciis Wake me up och Zlatan Ibrahimovics version av nationalsången – vilken låt det blir nu återstår att se.

Biljettpriserna

En biljett går på allt från en femhundring till 3 000 kronor. Billigast är det att sitta på de övre kortsidorna – dyrast är platserna närmast oktagonen. För att sitta på övriga platser på parketten får du vara beredd att lägga ut 2 000 spänn, på läktarens långsidor 1 500. UFC-presidenten Dana White anländer till Sverige i dag – och tar plats längst ner, längst fram.

  Så ser schemat ut:

20.00: Portarna öppnas.

22.00: Fighterna i underkortet startar.

02.00: Fighterna i huvudkortet startar.

03.30: Huvudfighten Alexander ”The Mauler” Gustafsson mot Anthony ”Rumble” Johnson.

OBS! Tiderna är cirkatider. Starttid för huvudfighten beror på hur långa de tidigare blir.

Matchlista:

Underkortet

Flugvikt: Neil Seery, Irland–Chris Beal, USA.

Tungvikt: Viktor Pesta, Tjeckien–Konstantin Erokhin, Ryssland.

Fjädervikt:Mirsad Bektic, Bosnien/Hercegovina–Paul Redmon, Irland.

Lättvikt: Anthony Christodoulou, Grekland–Mairbek Taisumov, Ryssland.

Lätt tungvikt:

Nikita Krylov, Ukraina–Stanislav Nedkov, Bulgarien.

Fjädervikt: Andy Ogle, England–Makwan Amirkhani, Finland.

Weltervikt: Sultan Aliev, Ryssland–Kenny Robertson, USA.

Weltervikt: Nico Musoke, Sverige–Albert Tumenov, Ryssland.

Huvudkortet

Fjädervikt: Akira Corassani, Sverige–Sam Sicilia, USA.

Lätt tungvikt: Phil Davis, USA–Ryan Bader, USA.

Mellanvikt: Dan Henderson, USA–Gegard Mousasi, Holland.

Lätt tungvikt: Alexander Gustafsson, Sverige–Anthony Johnson, USA.

ARTIKELN HANDLAR OM