Alfelt: Maulers tid i toppen är inte över

…men nu tvingas svensken börja om

SPORTBLADET

Vi väntade en lång natt.

Sen dog en dröm på två minuter och 15 sekunder.

Anthony ”Rumble” Johnson slog ut Alexander ”The Mauler” Gustafsson i första ronden och skickade Sveriges superstjärna långt bort från det efterlängtade mästarbältet.

Sportbladets Stefan Alfelt.

En effektiv hård högerkrok sänkte Alexander och nere på golvet var han försvarslös mot Johnsons tunga slag. Domaren hade inget annat val än att gå mellan och bryta.

En chockartad förlust för favoriten och för de tusentals fansen på läktarna. Bilden av Alexander gråtande mot tränaren Andreas Michaels axel kommer att kablas ut över världen och den titelmatch som var så nära för The Mauler blir kanske aldrig av.

Förlusten innebär att Alexander får börja om för att bygga upp sin status som utmanare igen. Hans så hett efterlängtade revanschmatch mot mästaren Jon Jones blir kanske aldrig ens aktuell igen. Förlorar också Jones mot Johnson blir det förmodligen en retur mellan dem innan Alex kan få en ny chans. Och då måste han ha vunnit ett par matcher under tiden.

Få klarar sig utan 3-4 förluster

Den lätta knäskadan som hindrade Gustafsson från att gå upp mot Jon Jones när matchen var klar i höstas blev oerhört olycklig för The Mauler.

Men förlusten innebär inte att Alexanders tid i den absoluta världstoppen är över. MMA är en hård bransch där ytterst få klarar sig utan både två, tre och fyra förluster.

Vi visste att Rumble skulle bli en tuff motståndare. Alexander försökte hålla sig undan för amerikanens vilda svingar men ett litet misstag var tillräckligt för att matchen skulle vara körd.

En sparkattack som Johnson hört Alex ringhörna mana honom till blev halvhjärtad.

Alexander gick framåt, missade sparken och blottade vänster kind ogarderad. Kontringsslaget kom snabbt, precist och väldigt hårt.

Större är inte skillnaden mellan succé och förlust i en tuff sport som MMA.

Alexander Gustafsson är inte en sämre fajter än han var innan förlusten men det tar säkert ett tag innan han skakar av sig besvikelsen och orkar börja en ny uppbyggnadsfas mot matcher som kvalificerar honom till en ny utmaning om mästarbältet i lätt tungvikt.

Drömmen dog en aning

Besviken konstaterade han efteråt att hans dröm om mästarbältet dog en aning. Anthony Johnson blev så tagen av Alex gråt efter matchen att han inte kunde känna glädje över segern direkt efteråt. Rumble led med The Mauler precis som hela den stora publiken gjorde.

Det var ju inte så nattens fest skulle sluta.

3.35 på natten startade inmarschen med Anthony Johnson först in till Moment med Young Money och Lil Wayne. Alexander Gustafsson valde precis som inför sin senaste match mot Jimi Manuwa i London att gå in till Sveriges nationalsång i Zlatan Ibrahimovic version.

Jublet som mötte The Mauler slår ut allt jag hört tidigare på en svensk idrottsarena. Stämningen denna långa natt i Tele2 Arena var fantastisk med upp mot 30 000 entusiastiska åskådare.

Det blev en unik, öronbedövande idrottsupplevelse som hade allt utom ett lyckligt slut för The Mauler och alla hans fans.

För sporten MMA i Sverige går det tungt nu. De senaste sju matcherna med svenskar i UFC har resulterat i förluster. Det kommer att ta ett tag innan vi får uppleva galor som nattens igen.

ARTIKELN HANDLAR OM