'The Maulers' tränare: ”Johnson hade tur”

SPORTBLADET

Alexander Gustafsson knockades direkt – UFC-galan blev ett stort antiklimax.

Nu svarar tränaren Andreas Michael på den tuffa kritiken, mot både ”The Mauler” och sig själv.

– Johnson hade tur. Det hade inte spelat någon roll om jag hade gett ”Alex” en bazooka, säger Michael.

Foto: BILDBYRÅN
"The Mauler" och Andreas Michael.

Ett fullsatt Tele2 Arena, ett otroligt stöd och höga förväntningar. Men tyvärr blev det ingen rolig kväll för Alexander Gustafsson. Redan i den första ronden blev han knockad av Anthony Johnson.

”The Mauler” var helt knäckt och grät efter förlusten.

– Anthony Johnson hade tur igår. Han har hjärta, han kom för att vinna och var stark. Men det såg för jävligt ut. Om den bästa ”Alex” som finns hade gått in i den oktagonen, så skulle inte Johnson klara av två ronder. Han hade inte haft en chans. Men det var inte Alexs tur igår, säger tränaren Andreas Michael.

– Vi förlorade en match, det gör alla. Men det värsta är att vi förlorade på vår bakgård, på hemmaplan.

”M16 eller en bazooka”

På presskonferensen efter matchen sade Anthony Johnson att han hade hört orden ”front push kick” från tränaren Andreas Michael. Och ”Rumble” menade att de orden var avgörande för fajten.

– Jag skrek ”push kick”, jag skrek rak höger, jag skrek rak vänster, sådant som har funkat i andra matcher. Man skriker för att peppa ”Alex” hela tiden, och så gäller det för honom att använda det vid rätt tillfälle, det är ju inte så att han sparkar eller slår direkt efter jag skrikit orden, säger Michael.

– Men är det din tur att förlora så blir det så. Det hade inte spelat någon roll om jag hade gett honom en M16 eller en bazooka. Gud hade sagt att det var vår tur att förlora.

Alexander Gustafsson har fått ta emot en hel del stöd från fans – både i Sverige och utomlands. Men efter förlusten har det även varit en hel del negativ kritik på sociala medier.

– Jag blir inte förbannad, det är väntat. Man blir lite ledsen när man förlorar, men det är bara att ta smällarna och gå vidare. Jag bryr mig bara om ”Alex”, jag älskar honom som en bror. Jag vill hylla fansen, de var fantastiska mot oss, helt underbara. Sverige har världens bästa fans.

”Fick ta emot 500 slag”

Hur mår ”Alex”?

– Han är förkrossad. Det har varit tufft att tävla på hemmaplan eftersom man vill göra alla stolta. Man vill prestera, och när man vill något för mycket så blir det oftast inte så. Men det är hur man dansar tillbaka som visar hur man är en mästare.

– ”Alex” fick ta emot 500 slag innan de stoppade matchen, han är verkligen hård.

Tränaren hyllar UFC-galan i lördags och menar att den har betytt mycket för Sverige – och att Gustafsson har gett andra fajters möjligheter.

– Det kommer att ta lång tid innan en idrottare fyller en arena i Sverige med 30 000 personer. Jag är väldigt stolt över ”Alex”, han är en legendar. Och jag kan lova dig att nästa gång de möts så kommer det att se annorlunda ut. Ni kommer inte få se den ”Alex” ni såg igår igen, han har lärt sig en läxa.

”Se upp nästa gång”

The Mauler” missade returmatchen i lätt tungvikt mot Jon Jones i september på grund av en knäskada. Han opererades i början av augusti.

– För fem-sex veckor sedan kunde inte ”Alex” träna bra på grund av olika skador. Det var lite för kort tid efter operationen. Han var redo, men för att jag ska vara nöjd så hade han behövt en månad till, för jag en perfektionist, säger Michael.

– Men Cormier hade en knäskada och gick en match. Jon Jones var skadad och fajtades. Man är inte 100 procent i alla matcher, och det behövs inte heller. En mästare tar fajten ändå.

Trots att Michael tycker att Johnson hade tur mot Gustafsson, så berömmer han honom som person. Och skickar även en passning.

– Jag vill säga till Anthony Johnson att han är en gentleman, en ödmjuk och fin kille. Han gjorde bra i från sig, men se upp nästa gång, haha!

FAKTA

MICHAEL OM ALEX VÄG TILLBAKA

Vilar upp med familjen

– ”Alex” är med sin familj nu, han bara umgås med dem. Det är där han ska vara, bara få den kärleken som han behöver. Han gör som han alltid gör efter en match, det var längesen han träffade dem.

Analysera matchen

– Vi ska prata om alla misstag och bra saker vi har gjort, det brukar vi alltid göra. Så det är inget nytt på grund av den här förlusten.

Uppbyggnadsfasen

– Vi ska ha ett schema för hans uppbyggnad, och påbörja den så att han blir stark igen. Sedan är vi på väg tillbaka och börjar leta efter match, och bestämma datum när vi ska tävla. Sedan är det bara att träna stenhårt.

Nästa titelmatch

– Vi har ju förlorat vår chans att gå en titelmatch på en gång. Jag tror han kommer behöva gå en eller två matcher till. Det spelar dock ingen roll vem det är ”Alex” möter, han kommer att vinna mot alla.

Mötet mellan Anthony Johnson och Jon Jones

– Vi förlorade mot båda, så jag säger bara min åsikt utifrån mitt perspektiv som tränare. Jon Jones kommer inte ha några problem med Johnson. Han kommer att bryta ned honom. Jon Jones kommer att vinna lätt, lätt.

ARTIKELN HANDLAR OM