”Kan jag inte bli bäst – då skiter jag i det”

Alexander Gustafsson i lång intervju inför titelmötet med Daniel Cormier - och drömmatchen i Stockholm

1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson och Lasse Allard
SPORTBLADET

HOUSTON. På George Bush Int-flygplatsen välkomnas man av en inspelad röst som berättar var man hämtar ut sina skickade handeldvapen.

Såklart. Vi är ju i Texas.

Alexander Gustafssons viktigaste vapen är hans snabba händer och ännu snabbare fötter.

Tack vare dem ska han bli världens bäste lätte tungviktare i MMA tidigt på söndag morgon. Sportbladet fick en lång intervju med en trimmad och självsäker The Mauler inför titelmatchen mot mästaren Daniel Cormier.

Man säger alltid inför alla matcher att man är bättre än någonsin, men den här gången är det många som säger att du verkligen är det.

– Jag har kört mycket styrketräning. Det har varit en stor del under mitt läger. Det känns bra. Man är i den form man är men jag är redo för det som ska komma. Har tränat hela sommaren. En växel hela tiden, säger Alex.

Är det någon skillnad i din inställning inför den här matchen? Till förra matchen kom du efter att ha haft väldigt mycket problem med skador och inställda matcher.

– Jag känner att jag har roligt. Haft kul träning. Det är kul vara här. Roligt att vara tillbaka till det man är van att göra. Det är en titelmatch. Det är det här jag har jobbat för. Bara att kliva över mållinjen och åka hem med bältet. Jag njuter.

Det är alltid två scenarion. Åka hem med bältet eller inte. Vad händer i ena eller andra läget?

– Åker jag hem med bältet får vi se vad nästa utmaning blir. Då har jag uppfyllt ett stort mål som jag haft i flera år, som jag jobbat för. Det skulle vara hur stort som helst, både för mig själv, familjen, teamet och även för mma-sporten i Sverige och Europa.

– Åker jag inte hem med bältet … ja, då vet jag inte vad jag gör.

”...då skiter jag i det”

Efter förra matchen (knockoutförlusten mot Anthony Johnson i Tele2 Arena) var du enormt besviken och hade destruktiva tankar om att lägga av. Men man har ju råd med ganska många förluster i mma, trots allt.

– Det har man. Jag skulle kunna försörja mig på det här som ett leverne med en vinst här, en förlust där, men det är inte jag. Kan jag inte bli bäst på det jag gör, då skiter jag i det.

Om du förlorar blir det en jobbig väg att komma tillbaka till ännu en titelmatch.

– Precis. Jag hamnar på ruta ett igen om jag skulle åka på däng. Nu har jag fått en andra chans. Allting hänger på den här matchen. Fast nu sitter jag inte här och säger att jag ska sluta om jag torskar matchen. Vi får se hur jag tar det i så fall. Nu är fokus bara på att jag ska ha bältet runt midjan på flyget hem.

Cormier hoppades att du tränat väldigt mycket brottning så du blir överraskad när han slår dig i ansiktet.

– Det är bra. Jag har tränat mycket brottning men jag har tränat mer stående. Försöker träna alla aspekter ungefär lika mycket egentligen. Jag har ett bra försvar mot brottning. Folk har haft svårt att ta ned mig tidigare. Skulle han ta ned mig mitt i matchen är det inte hela världen. Då får jag jobba därifrån med det. Han kommer att få smaka på mitt stående game.

Du är svår att ta ned men också oerhört svår att hålla fast.

– Jag kan bli nedtagen men ställer mig upp ganska fort. Jag är en striker, det är där jag känner mig bekväm. Gillar inte att bli nedtagen på marken och ligga underst. Där ska jag ligga överst och vara offensiv. Hamnar jag på rygg ställer jag mig upp.

Jag kommer att komma upp

Och då spelar motståndarens styrka ingen roll?

– Spelar ingen roll. Det kommer att bli en fajt, han har varit olympisk brottare, han kommer att försöka hålla nere mig men jag kommer att komma upp.

Daniel Cormier hävdar att du fick ett sorts livstidserkännande med matchen mot Jon Jones. Att du alltid höjs upp tack vare den. Vad tycker du om det resonemanget?

– Det var en bra match och mycket hände i mitt liv efter den, men jag förlorade. Det är ingenting jag går tillbaka och tänker på som en bra grej för jag har inte åstadkommit något med den. Det är en förlust på pappret och det är det som betyder något i det långa loppet.

– Nu gäller bara titeln som står på spel och det är min tid. Jag har aldrig varit i den form jag är, fysiskt och psykiskt. Känner mig starkare än någonsin och vet att DC passar mig bra. Hans stil. Han är en naturlig tungviktare som kommer att komma in hårt men jag är för snabb. Snabbheten och min precision avgör.

Hur tror du att matchen kommer att se ut?

– Jag tror det blir en femrondare. Han är tuff att slå ut. Jag ser fem tuffa ronder framför mig. Lite som en Jonesmatch men att jag kommer att kliva ut med bältet.

Om du avslutar matchen, är det då med stående boxning?

– En perfekt match vore en knockout i första. Få det överstökat.

Om vi ändå går tillbaka till Jon Jones. Nu slapp han fängelse och kan vara tillbaka ganska snabbt i UFC. Om du tar titeln är det plötsligt en helt ny situation. Alla vill se en retur mot Jones men du är mästare och då kan matchen läggas i Stockholm.

– Det är inte omöjligt. Det är matchen alla vill se, som alla pratar om. Jag vill ha den matchen. Jag plockar bältet här och nu, spöar DC, kommer hem och då kan Jones bli nästa utmaning. Och skulle det bli så kommer jag att ha ett stort leende på läpparna.

”Vill visa att jag är den bäste”

Vi går tillbaka till din senaste förlust. Hur lång tid tog det att bearbeta den? Du var uppe på den allra högsta nivån, alla pratade om dig och så rasade allt.

– Det var tufft. Som en rak höger och det var ju en rak höger. Jag blev golvad två gånger. Först av Anthony och sen när allt la sig, när jag började att fatta läget. Det fanns två alternativ. Fortsätta eller lägga ner.

– Jag sa mycket då när jag var så känslosam men i själva verket hade jag aldrig tagit steget att lägga ner och här är jag i dag. Jag ska gå om bältet, möta DC. Kan inte bli bättre än så här.

Vad säger du om din mma-resa så här långt?

– Det har varit upp- och nedgångar, en karusell, men i det stora hela en bra karusell. Jag har hållit på i sju år i UFC. Det är min tid nu att visa att jag inte bara är en av de bästa utan den bäste. Jag har jobbat hårt för att bli en av de bästa men har alltid vetat att jag har potential för att bli bäst.

– Jag har vänt på varenda sten under mitt träningsläger, ingenting är ogjort. Mitt självförtroende kommer av att jag vet att jag har gjort allt som finns i min makt för att kunna spöa DC. Där är mitt psyke just nu.

Du sa att även om du blir världsmästare så är du inte världens bäste eftersom det är Jon Jones. Jag tycker att det resonemanget är fel eftersom man som världsmästare är världens bäste fram till att någon annan bevisar motsatsen genom att besegra en. När det gäller Jones vet vi ju inte om han är bättre än dig. Jag tycker fortfarande att du var bäst när ni möttes i Toronto.

– Så kan man också resonera, absolut. Jag håller med dig. Jag menar mer att han har skrivit historia med det han har gjort i divisionen. Haft bältet längst, gjort det ingen annan gjort, men som du säger, har man bältet är man bästa fajtern tills någon bevisar motsatsen.

Tidigt söndag morgon, troligtvis runt klockan 06, ska Alexander ”The Mauler” Gustafsson bevisa att han är världens bäste mma-fajter i lätt tungvikt.