Efter sjukdomen - jagar EM-biljett

Mellgren: "Det skulle vara ett riktigt kvitto"

Foto: BILDBYRÅN
Linnea Mellgren.
SPORTBLADET

Efter år av sjukdomar och problem finns ett av svensk konståknings starkaste namn på startlistan till SM.

Linnea Mellgren, 26, är tillbaka.

Nu åker hon för EM.

Som 5-åring började Mellgren träna både balett och konståkning.

Båda sporterna var roliga, tyckte Linnea som en dag följde med storasystern för att testa på skridskorna. Det skulle komma att bli starten av oändligt många timmar på isen. Men där och då tyckte Linneas mamma att hon bara fick välja en idrott.
– Min mamma var inte så insatt i idrott, säger Linnea Mellgren till Sportbladet på telefon från Helsingborg.

Konståkningen behövde dock bara ett träningspass för att få 5-åringen på fall.
– Jag skrek till mamma på läkaren att jag skulle sluta på baletten för konståkningen var så mycket roligare.  Jag kände kärlek till sporten direkt och blev en riktig träningsmaskin. Jag blev upprörd om jag inte fick träna sex dagar i veckan som min tre år äldre syster gjorde, säger hon och skrattar.

Nu, många år senare, är hon ett av de största namnen inom svensk konståkning: En resa med många hinder.

”Hade inte råd att vara ledig”

För sju år sedan var löftet på en internationell tävling i Frankrike. Tävlingen gick bra och kvällen avslutade med middag på resturang. Linnea beställde kyckling.
– Några timmar efter middagen fick jag oerhört ont i magen och jag fick någon slags magsjuka som jag inte återhämtade mig ifrån, säger hon.

Under fyra års tid (!) besökte Mellgren flera privatsjukhus för att få bukt med problemet. Under tiden tränade hon på som vanligt vilket ledde till att hon gick in i väggen.
– För att bli bäst visste jag att jag inte hade råd att vara ledig så jag pressade mig själv varje dag.

Till slut sa kroppen ifrån.

Under en tävling för tre år sedan föll Enköpingstjejen ihop på isen under sitt långa program. Det blev en väckarklocka som gjorde att hon tvingades sluta mot sin vilja.

Totalt träningstopp, hon tog promenader på sin höjd för att orka ta sig upp för trappan hemma.

"Aldrig bli riktigt frisk"

Till slut fick Mellgren samtalet hon länge väntat på.

Sportchefen på Svenska Konståkningsförbundet, Carina Skoog hade då sett ett nyhetsprogram om om en läkare som kanske kunde varit till nytta för landslagsåkaren. Och det gjorde den. Mellgren fick medicinering som visade sig hjälpa men som hon förmodligen aldrig blir av med,

– Jag kommer aldrig bli riktigt frisk, man tror att restaurangmaten var en utlösande faktor. Om jag ska vara helt ärlig tror jag fortfarande att läkarna inte vet vad jag har, säger hon.

Hon har nu flyttat till Helsingborg för att börja studera och få en nystart inom konståkningen och fått två helt nya tränare: Lotta Falkenbäck och Viktora Troitskaia. Men problemet finns ännu finns.

– Ju mer jag tränar desto sämre mår jag, desto mindre jag tränar desto bättre mår jag. När man nått botten är det svårt att ta sig tillbaka, jättejobbigt fysiskt och mentalt, säger hon.

"Skulle vara drömmen att få åka"

Under fredagen drar konståknings-SM i gång i Helsingborg och på plats finns en Linnea Mellgren i bra form.

Hon slåss om en medalj – men också en EM-biljett. För Sveriges del finns tre biljetter till konståknings EM i Bratislava, Slovakien, i potten.

– Jag har tänkt på EM i snart ett år. Det skulle vara drömmen att åka, EM har ju sporrat en hela tiden för att prestera. Jag hoppas verkligen verkligen jag får till det på SM, säger hon.

Vad skulle det betyda att åka EM?
– Allt. Jag har ju varit första reserv några gånger, det är roligt man är nästan där då men snubblar lite på mållinjen. Jag har lagt ner 20 år på det här, det skulle vara ett riktigt kvitto.

FAKTA

Linnea Mellgren

Född: 17 maj 1989.

Födelseort: Enköping.

Klubb: IFK Helsingborg.

Längd: 165 cm.

Började åka: vid 5-6 års ålder.
Största meriter: SM och JSM-medaljer, fjärdeplats på Vinter Universiaden