SM-trion till EM

Foto: TT
Isabelle Olsson.
SPORTBLADET

Efter helgens SM stod det klart om vilka som representerar Sverige på EM.
Isabelle Olsson och Matilda Algotsson gör Joshi Helgesson sällskap på EM.
På herrsidan tar Alexander Majorov Sveriges enda EM-biljett.

Under helgens konståknings-SM krossade Joshi Helgesson allt motstånd och satte nytt svensk rekord på 174,52 poäng. I och med Helgessons prestationer under året blev hon klar för EM i Bratislava, Slovakien om drygt en och en halv månad.
Tack vare systrarna Helgessons framgångar under de senaste åren har Sverige tre platser till EM på damsidan. Vem som skulle ges de andra två EM-platserna var en nagelbitande fråga för alla konståkningsfantaster.

"Kommer sitta på helspänn"

På SM i Helsingborg slutade Isabelle Olsson, 22, från Mörrum tvåa på 147,98 poäng medan Solnas Matilda Algotsson, 17, tog hem bronset på sitt första SM. Samtidigt är en medalj på SM inte detsamma som en plats på EM, trots det var bronsmedaljören Algotsson självsäker,

– Jag tror att jag har ganska goda chanser, men det återstår fortfarande att se. Jag kommer att sitta på helspänn, sa hon då till TT.

Och med all rätt. Både Algotsson och silvermedaljören Olsson får tillsammans med Joshi Helgesson varsin EM-biljett efter helgens uppvisning, Algotsson gör därmed sitt första EM medan Olsson gör sitt andra. Helgesson gör sitt femte EM 27-31 januari. Linnea Mellgren, 26, slutade fyra på SM och missar därmed EM.

Majorov klar för EM

På herrsidan har Sverige endast en EM-biljett som nu går till Alexander Majorov, 24. Majorov som inte deltog på SM då han donerat benmärg till sin cancersjuka pappa får nu chansen på EM. Ondrej Speigl som tog hem SM-guldet står som reserv på hemmaplan.