Inte lika som bär

Ingen har ju direkt hävdat att Tyson är Moder Theresa

SPORTBLADET

Mike Tyson sa en sak som var skakande:

– Jag har aldrig haft en enda vän i hela mitt liv.

Sen tittade han ner i bordet och såg sorgsen ut.

Det är lite som Elvis. Han hade en massa managers och kompmusiker. Men vänner? Nä.

Jag vet inte om det var en regisserad replik eller inte – men det var var förfärligt att se Tyson säga de orden.

Det var ingen bra vecka för boxningen.

Först kom Tyson för sent till hearingen i Las Vegas om hans licens och inte ens hans advokater verkade ha fattat att den inte bara handlade om bråket i New York med Lennox Lewis. Tyson har ju haft en del andra problem också. Det verkade de ha glömt.

Tyson torkade sig i pannan med advokatens näsduk gång på gång och efteråt var den så nerslaskad att ingen av dem verkade vilja ta hand om den.

– Jag är varken Mother Theresa eller Charles Manson, sa Tyson och det var ju en inlärd replik.

Han kunde lika gärna sagt Mao eller Arthur Ashe som han har tatuerade på kroppen.

Ingen har ju riktigt hävdat att Tyson är Moder Theresa. Möjligen bara lite grand när hans tunna feminina röst hörs.

Manson? Kanske. Fast det är väl mera hans vänner i bakgrunden, Hells Angels eller ”Crocodile”, som är Manson i Tysonlägret.

Lewis feg? Knappast

Lewis är feg, sa Tyson på väg in i bilen utanför rättssalen och såg så där trubbigt tonårsaktig ut som om han inte riktigt ville släppa kontakten med reportrarna. Men man kunde se känslan i hans ögon av underlägsenhet inför tv-teamen och deras elaka, lite föraktfulla ansikten.

Lewis feg?

Nja, knappast. Problemet är att du är genomskådad, Tyson.

Du vill inte möta den där killen från England med babyfacet. That’s it.

Och det är ju lite löjligt att skylla på att det varit en uppgjord grej – en ”face off” – att bråka för att sälja intresse för fajten.

”Boxing theatre”, sa advokat Bob Fess.

Herregud, sånt pratar man väl inte om. Det är som att säga att horan inte menar allvar när hon stönar. Vissa saker behövs inte sägas. Om en show går åt helvete står man för det. Det kommer nya titelmatcher att sälja in. Ny boxing theatre. Nya stön.

Lewis konferens i London var ännu mera absurd.

Marsch in i lokalen med några advokater, managers och några bystiga tjejer. Roligast var när tjejerna missförstod en order och ställde sig på podiet mellan Lewis och fotograferna. Showtime, folks.

?snarare Tyson

Sen läste managern upp ett långt uttalande av Lewis som satt bredvid och lyssnade på sina egna ord. Man undrade om Lewis inte ville visa att han är dålig på att läsa. Managern läste bra, visst, men borde inte killen bredvid vara bättre på att tolka sina...egna ord?

– Vem skyddar mig i ringen om han börjar bitas igen, sa Lewis när han började prata till slut.

Bra fråga. Han sa att Tyson verkligen tuggat på honom. ”A significant piece of flesh out of my thigh”, sa han på sin skolengelska. Lät äckligt. Mera Manson än Theresa.

Matchen kanske blir i Amsterdam eller Los Angeles eller var som helst.

Köpenhamn? Knappast. Det finns för lite pengar i Danmark och det var långt, långt ifrån utsålt när Brian Nielsen mötte Tyson. Två miljarder kronor skulle en match i Las Vegas dragit in till stan. Det säger en del om nivån. Köpenhamn är ingen två miljarderstad.

Men jag undrar om matchen blir av.

Överhuvudtaget.

Tyson vill inte.

Vågar inte.

Ilskan måste vara kontrollerad, sa domaren. Det sammanfattar väl vad det handlar om. Tyson kan inte det längre. Orkar inte.

Han säger att Lewis är feg men jag tror inte han vågar möta Lewis.

Så smart är han nog trots allt.

ARTIKELN HANDLAR OM